Όταν ακούμε πλανάκια συνήθως ο νους μας πάει σε μια διαδικασία «σκαναρίσματος» της υδάτινης στήλης από τον βυθό μέχρι τον αφρό. Σκεφτόμαστε πως θα πρέπει να αφήσουμε τον πλάνο να πατώσει και έπειτα να τον δουλέψουμε προς τα πάνω.

Πριν τρία καλοκαίρια, αρχές μιας δύσκολης σεζόν, πολύ κουρασμένος από τη δουλεία είχα αποφασίσει να ξεφύγω στη θάλασσα και να πάρω μαζί μου έναν εξοπλισμό που δεν θα με καταπονίσει. Ήθελα να απλά να καμωθώ πως ψαρεύω. Ένα καλάμι 7-25, λίγα πλανάκια, κάποιες σιλικόνες αυτό ήταν όλο. Φτάνοντας στην ακτογραμμή έβαλα ένα πλανάκι 10γρ. και απλά το έριξα δύσθυμος.

planoi-tyrikos

Στο νου μου δεν υπήρχε καμιά στρατηγική μόνο αναλογιζόμουν τις αντιξοότητες της μέρας και την ανάγκη μου να πάρω αποστάσεις. Δωσμένος στις σκέψεις μου δεν είχα καν καταλάβει πως ανακτούσα το πλανάκι με πολύ γρήγορη ανάκτηση κάνοντας κάθε δυο-τρεις μανιβελιές νευρικά twich. Το λύγισμα του καλαμιού με έβγαλε από τις σκοτεινές σκέψεις. Ήταν ένα μελανούρι! Για κοίτα! Σε γρήγορη ανάκτηση ένα πλανάκι slim φορτωμένο με σαλαγκιά και assist…

Λίγο κάτω από την επιφάνεια…

Εκείνη τη μέρα τα μεναλούρια και οι ζαργάνες το ένα πίσω από το άλλο με την ίδια ανάκτηση με έκαναν να ηρεμήσω και να γυρίσω σπίτι πραγματικά απαλαγμένος από τα ψυχικά βάρη. Και είχα μάθει καινούριο. Κάτι θεωρητικά πολύ σημαντικό.

planoi-tyrikos2

Υπάρχει εκεί έξω μια ατέλειωτη ποικιλία από πλάνους και πλανάκια. Το ίδιο και από στρατηγικές και τεχνικές χρήσης τους. Προσωπικά η πλέον αγαπημένη μου είναι η χρήση των πλάνων λίγο κάτω από την επιφάνεια και με γρήγορες ανακτήσεις συνοδευόμενες από νευρικά χτυπήματα. Ένα προτέρημα ορισμένων πλάνων είναι η slow πτώση τους. Με λίγη εξάσκηση μπορούμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο και σε γρήγορη ανάκτηση αυτό το χαρακτηριστικό έστω και αστραπιαία χαρίζει αυτό ακριβώς που γυρεύουμε : την αληθοφάνεια στην παρουσίαση.

planoi-tyrikos3
Να μια γενική στρατηγική που μου έχει δουλέψει πάρα πολύ. Φροντίζω να έχω στιβαρή επαφή με τον πλάνο θέλοντας να παραμένει περίπου στα είκοσι εκατοστά από την επιφάνεια. Να νιώθω δηλαδή το «μπάνιο» που κάνει στην άκρη του καλαμιού μου έχοντας το νήμα συνεχώς τεντωμένο και ανακτώντας τόσο ώστε να μην «ξενερίζει» ο πλάνος ποτέ στον αφρό. Ανα δυο ή τρεις μανιβελιές πραγματοποιώ ένα νευρικό twich και εκεί ακριβώς δίνω μια ελάχιστη –χρονικά σχεδόν αδιόρατη- λάσκα στο νήμα.

planoi-tyrikos1Σε αυτό το σημείο ο πλάνος θα βυθιστεί ελάχιστα κάνοντας όμως ένα πολύ μικρό αλλά σημαντικό rolling. H όλη παρουσίαση θέλει ρυθμό και είναι πολύ γρήγορη. Γρήγορη αρκετά για να προκαλέσει αποτελεσματικά πολλούς θηρευτές των θαλασσών μας -ανάλογα με το μέγεθος του πλάνου- από μανάλια έως μελανούρια που αυτήν εποχή βλέπουν ένα πανικόβλητο και προφανώς σε δύσκολη θέση ψάρι να τρέχει να ξεφύγει με όλες του τις δυνάμεις…μάταια!

Καλό είναι σε αυτού του είδους την ανάκτηση να περνάμε την παραμάνα μας όχι από το split ring του  assist αλλά στο κρικάκι που είναι ενσωματωμένο στο σώμα του πλάνου….

lurebites.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *