Φορώντας τα wadders διέσχισα τη ρηχοπατιά και ανέβηκα στον αγαπημένο βράχο. Στο γιαλό ένα ελαφρύ αεράκι, από το πέλαγος όμως ο βοριάς πολύ πιο δυνατός έστελνε ένα παραφουσκωμένο, βουβό κύμα να σκάει στα πόδια μου. Πολλές φορές το κύμα ήταν αρκετά μεγάλο ώστε πλημμύριζε τον βράχο και με έκανε κάπως να χάνω την ισορροπία μου. Άβολες συνθήκες, είχα αρχίσει να απογοητεύομαι. Δεν ήθελα να ρισκάρω να είμαι εδώ μετά το σούρουπο. Ένα λίγο μεγαλύτερο κύμα απροειδοποίητα στο σκοτάδι θα μπορούσε να με ρίξει κάτω.

Χτυπούσα με δυνατά twich το 200ρι τεχνητό προσπαθώντας να το κρατήσω κάτω από το νερό και μέσα στο κύμα ενώ την ίδια στιγμή μάζευα γρήγορα τις μανιβελιές. Κοιτούσα ταυτόχρονα γύρω ώστε να εντοπίσω ένα πιο ασφαλές σημείο για το σκοτάδι μακριά από την επαφή με το νερό. Και τότε ήρθε η παύση. Η γνωστή, από αυτές που σου σταματούν την καρδιά. Θυμάμαι μετά από το δυνατό κάρφωμα πως η μύτη του καλαμιού είχε μείνει ακίνητη χαμηλά και πως για μια στιγμή έλεγα πως κάρφωσα κάποιον βράχο. Θυμάμαι το ψάρι να παίρνει τόσο γρήγορα φρένα που σταγόνες από την μπομπίνα σκορπίζονταν κυκλικά και πιτσιλούσαν το πρόσωπό μου. Και θυμάμαι να σκέφτομαι αμέσως, «αυτό το πράγμα δε γίνεται να το κουμαντάρω. Δε βγαίνει με τίποτα».

grida 1

Προσπαθούσα να κρατήσω το 200άρι τεχνητό κάτω από το νερό και μέσα στο κύμα…

Η αδρεναλίνη δεν είναι καλός σύμμαχος της μνήμης. Όσο και να συγκεντρώσω τη σκέψη μου δεν μπορώ να ανακαλέσω τι ακριβώς συνέβη εκείνο το απόγευμα, εκείνα τα δέκα λεπτά στα οποία ήμουν, λες, μόνος σε όλο το σύμπαν και πάλευα με το πιο δυνατό ψάρι της ζωής μου. Έλεγα στον εαυτό μου πως πρέπει να ηρεμήσω. Πως εδώ και τώρα είναι η στιγμή που ό,τι έχω διαβάσει σχετικά με το spinning, ο,τι έχω ζήσει και ο,τι έχω μάθει πρέπει να συγκεντρωθούν και να με βοηθήσουν. Έκανα έναν νοερό έλεγχο στο νου μου : μια διαδικασία που δεν ξέρω αν κράτησε πέντε λεπτά ή πέντε δευτερόλεπτα. Τι παραμάνα έχω βάλει; Ταχείας αλλαγής, ασφαλείας – κανένα πρόβλημα. Νήμα; Είμαστε καλά, το είχα αλλάξει πρόσφατα. Κόμπος; Τον έφτιαξα τρεις φορές εκείνη τη μέρα μέχρι να σιγουρευτώ πως με ικανοποιεί. Χαλάρωσα κι άλλο τα φρένα.

grida 5

Σαλαγκιές, νήματα, κρικάκια… τα πάντα στην εντέλεια για να είμαστε έτοιμοι εκείνη την στιγμή που θα χτυπήσει το ψάρι-τρόπαιο!

Πήρα τις πρώτες μανιβελιές με περισσότερο θάρρος. Είχα σωστά επιλέξει με τόσο μεγάλα τεχνητά να χρησιμοποιήσω έναν τετραχίλιαρο μηχανισμό… Ένα καλάμι αρκετά σκληρό που θα άντεχε τους πιθανούς θηρευτές ενός τέτοιου «γενναίου» δολώματος. Άρχισα να χαλαρώνω και να δίνω εμπιστοσύνη στα εργαλεία μου. Το τεχνητό μου σε τι κατάσταση ήταν; Κανένα πρόβλημα και εκεί, στο συγκεκριμένο είχα «φορέσει» καινούριες σαλαγκιές όχι πριν πολύ καιρό. Τελικά ίσως και να βγει το ψάρι… Από την παρέα ήταν ήδη κοντά μου ο Δημήτρης με απόχη. Όταν ένιωσα κοντά μου τον Δημήτρη κοίταξα προσεκτικά στα πόδια μου το ανάγλυφο.

grida 2

Συναγρίδα 5.650 κιλών : ένα ψάρι όνειρο για το spinning!

Αριστερά μου λίγο βαθύτερα ένα μονόπετρο, κίνδυνος για βράχωμα. Του είπα πως θα προσπαθήσω να του φέρω το ψάρι στα δεξιά σε έναν μικρό κολπίσκο : άλλαξα φορά στο καλάμι μου και μετακινήθηκα ορισμένα βήματα προς τα εκεί έχοντας κατά νου να μην αφήσω ούτε την ελάχιστη λάσκα στο νήμα… Κυριολεκτικά παίρνοντας το πάνω χέρι μέτρο-μέτρο είδα το ψάρι για πρώτη φορά. Τα φρένα σε κάποια στιγμή τα έλυσα σχεδόν εντελώς, ρυθμίζοντας μαλακά με την παλάμη μου την μπομπίνα… Με μια μαλακή αλλά αποφασιστική κίνηση το σήκωσα στον αφρό όταν ήρθε ακριβώς από κάτω μας. Στην αμέσως επόμενη στιγμή είχαμε αποχιάσει μια συναγρίδα 5.650 κιλών. Ένα ψάρι όνειρο για το spinning.

grida 3

Ξέρω πως πολλοί θα πουν ίσως : για να βγει ένα πολύ μεγάλο ψάρι «πρέπει να γράφει πάνω του το όνομά σου»

Δεν θα διαφωνήσει κανείς πως η τύχη σε τέτοιες οριακές καταστάσεις παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Όσο «μάστορης» και να είναι κανείς η παραμικρή επαφή του νήματος με έναν βράχο,η αντοχή του κόμπου, η παραμικρή αστοχία μπορεί κάλλιστα να συμβεί. Έχουν όμως σημασία, πέρα από αυτό, και άλλες λεπτομέρειες. Στην παρέα είμαι γνωστός πως πολλές φορές κάνω πράγματα που φαίνονται υπερβολικά. Αλλάζω shock leader σε κάθε ψάρεμα άσχετα αν αυτό φαίνεται φθαρμένο ή όχι. Κάθε 2-3 ψαρέματα τουμπάρω το νήμα και βλέπω αν έχει υποστεί φθορές. Κόβω συχνά τα πρώτα μέτρα που ως γνωστόν φθείρονται περισσότερο. Θέλω να ξέρω αν το line roller του μηχανισμού δουλεύει σωστά και αν υπάρχουν αδιόρατες ρωγμές στα δαχτυλίδια των οδηγών του καλαμιού- ζημιά που θα φάει το νήμα και θα το αδυνατίσει.

grida 4

Δεν δέχομαι ποτέ να ψαρέψω με σκουριασμένα εξαρτήματα, κρικάκια ή ο,τιδήποτε άλλο πάνω στο τεχνητό…

Θέλω να ξέρω αν το τεχνητό που κρατώ έχει σαλαγκιές που αντέχουν- δε διστάζω να αλλάξω σε φτηνά τεχνητά ακριβές σαλαγκιές- ενώ δεν δέχομαι ποτέ να ψαρέψω με σκουριασμένα εξαρτήματα, κρικάκια ή ο,τιδήποτε άλλο πάνω στο τεχνητό. Κοντολογίς, δεν θέλω να προδοθώ όταν ο εξοπλισμός μου δεν πρέπει να με προδώσει : τη στιγμή που κάτι πραγματικά μεγάλο χτυπήσει. Στο spinning αυτό μπορεί να συμβεί κυριολεκτικά οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Έχω δει ένα τεράστιο λαβράκι να σπάει το shock leader λίγο πριν το αποχιάσω. Ρωτώντας τι έγινε έμαθα πως ο φίλος είχε να δέσει καινούριο 5 ψαρέματα. Θυμάμαι την τεράστια απογοήτευσή στο προσωπό του. Έχω χάσει έναν πολύ αξιόλογο κυνηγό όταν σε ένα σάλτο πήρε μαζί του την πίσω σαλαγκιά (μαζί με το κρικάκι) ενός τεχνητού β΄διαλογής που έκανε μεν δουλειά αλλά που κατασκευαστικά δεν έμελε ποτέ να τα βάλει με τέτοια ψάρια…

Ξέρω πως πολλοί θα πουν ίσως : για να βγει ένα πολύ μεγάλο ψάρι «πρέπει να γράφει πάνω του το όνομά σου». Δε διαφωνώ. Πέρα όμως από αυτή τη δεισιδαίμονα σκέψη υπάρχει και μια διαχρονική αλήθεια : ο καλύτερος τρόπος να κερδίσεις μια μάχη είναι να πάς σε αυτήν προετοιμασμένος. Προτιμώ να διάγω τον ψαρευτικό μου βίο με βάση την δεύτερη αυτή αρχή…Όταν το αποτέλεσμα με δικαιώνει νιώθω, μεταξύ άλλων, πως και η επιμονή μου στην λεπτομέρεια ανταμείφθηκε. Μια ανταμοιβή εντελώς πνευματική που με γεμίζει χαρά.

lurebites.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *