Η ζωντανή γαρίδα

Ψαρεύω – τεύχος 29

γαρίδαΓια πολλούς αποτέλεσε το δόλωμα που χρησιμοποίησαν όταν ξεκίνησαν τα ψαρέματά τους. Για τους πιο έμπειρους ψαράδες αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές, όταν θέλουν να ξεγελάσουν μεγάλα και πονηρά θηράματα όπως είναι τα λαβράκια και οι σαργοί! Φυσικά, δεν θα ήταν δυνατόν να μιλάμε για τίποτε άλλο από τη ζωντανή γαρίδα, το «διαμάντι της θάλασσας», όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν πολλοί.

Γράφει ο Γαβρίλος Κωστάκης

Η μεγάλη κινητικότητα της ζωντανής γαρίδας, οι έντονοι ροδοκόκκινοι χρωματισμοί της και η μεγάλη θρεπτική αξία που κρύβει η σάρκα της την καθιστούν έναν εκλεκτό μεζέ για μια τεράστια γκάμα ψαριών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τη λαιμαργία με την οποία τα μικρόψαρα τσιμπούν την κατεψυγμένη γαρίδα που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε στα ψαρέματά μας, δολώμα γαρίδαγια να καταλάβει πόσο δελεαστικό είναι το δόλωμα αυτό στα μάτια των ψαριών, αν καταφέρουμε να το πιάσουμε ζωντανό!

Γενικά χαρακτηριστικά
«Γαρίδες» (shrimp) είναι η γενική ονομασία αρθροπόδων στα οποία περιλαμβάνονται πολλές οικογένειες που ανήκουν στην τάξη των δεκάποδων και των αστακιδών. Στις μέρες μας παρατηρούνται αρκετά είδη γαρίδας, ενώ ο αριθμός τους καταγεγραμμένα αγγίζει τα 2.000 διαφορετικά είδη σε θάλασσες και γλυκά νερά! Στον ελληνικό χώρο το πιο γνωστό είδος είναι το γένος Penaeus, στο οποίο ανήκει η μεγάλη γαρίδα με σταχτί χρώμα. Το αντίστοιχο μεσογειακό είδος λέγεται κοινά γάμπαρη και φθάνει σε μήκος τα 20 εκατοστά. Υπάρχουν επίσης και πιο μικρά είδη, με κοκκινωπό χρώμα, όπως για παράδειγμα οι «ζαβογαρίδες», που έχουν ονομαστεί έτσι λόγω του μεγέθους τους.
λαβράκιΌπως συμβαίνει σε όλα τα αρθρόποδα, η γαρίδα έχει σώμα πλατύ από τα πλάγια, που αποτελείται από τον κεφαλοθώρακα και την κοιλιά. Το σώμα της φθάνει σε μήκος από 2 μέχρι 20 εκ. και είναι επενδυμένο από όστρακο, το οποίο είναι εύκαμπτο. Τα μάτια της είναι σύνθετα και μισχωτά. Ο κεφαλοθώρακας έχει ένα ζεύγος επάνω γνάθων, δύο ζεύγη λεπτών ευαίσθητων κεραιών, τρία ζεύγη γναθικών ποδιών και επίσης πέντε ζεύγη βαδιστικών ποδιών. Στις ενώσεις των ποδιών με τον θώρακα διαθέτει βράγχια, τα οποία χρησιμοποιεί κατά την αναπνοή. Η κοιλιά της είναι μακριά και βρίσκεται κάτω από τον κεφαλοθώρακα, ενώ καταλήγει σε ένα ζεύγος ουροποδίων που ονομάζεται τέλσο. Το τέλσο έχει σχήμα βεντάλιας, που διευκολύνει τη γαρίδα κατά τη μετακίνησή της. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αναγεννητική της ικανότητα, που την βοηθάει να αναπλάθει ένα τμήμα του σώματός της αν έχει πάθει βλάβη ή το έχει χάσει – μια ιδιότητα που παρατηρείται σε όλα τα καρκινοειδή!

Συλλογή του δολώματος
Οι κοινές γαρίδες που θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε στα ψαρέματά μας συνηθίζουν να ζουν σε μικρά βάθη και σε πολύ κοντινές αποστάσεις από την ακτή και τους τσιμεντένιους ντόκους των λιμανιών. Οπότε η συλλογή τους μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά εύκολη, αρκεί βέβαια να υπάρχουν καθαρά νερά και ήρεμη δόλωμα γαρίδαθάλασσα ώστε να μπορέσουμε να τις εντοπίσουμε. Συνήθως θα τις αναζητήσουμε τις νυχτερινές ώρες, οπότε βγαίνουν από τις φωλιές τους για να τραφούν με φύκια και διάφορους μικροοργανισμούς. Χαρακτηριστικό τους σημείο αποτελούν τα μάτια τους, που όταν πέσει πάνω τους μια φωτεινή πηγή, για παράδειγμα το φως ενός φακού, φωσφορίζουν έντονα.
Η συλλογή τους μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, αλλά ο πιο αποτελεσματικός είναι η χρήση ενός φακού και μιας απόχης που διαθέτει δίχτυ με αρκετά ψιλό μάτι. Η τεχνική είναι πολύ απλή και βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι γαρίδες μέσα στον βυθό για να ξεφύγουν από κάποιον κίνδυνο. Φωτίζοντας τις γαρίδες στα μάτια και τοποθετώντας την απόχη προσεκτικά πίσω από την ουρά τους, θα μπορέσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα να πιάσουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό για να πραγματοποιήσουμε το ψάρεμά μας.
Ένας επίσης πολύ αποδοτικός και ξεκούραστος τρόπος για να παγίδα για γαρίδεςπιάσουμε γαρίδες είναι η χρήση ενός μικρού μπουκαλιού:
• Αρχικά κόβουμε το επάνω μέρος του μπουκαλιού και το τοποθετούμε ανάποδα μέσα στο υπόλοιπο μπουκάλι, ώστε να σχηματιστεί μια υποδοχή.
• Στη συνέχεια ανοίγουμε δύο τρύπες στο επάνω μέρος του και δένουμε ένα σχοινί, το οποίο θα συγκρατεί ενωμένα τα δύο μέρη του μπουκαλιού που δημιουργήσαμε.
• Τοποθετούμε μέσα στο μπουκάλι ένα είδος δολώματος που θα δελεάσει τις γαρίδες, για παράδειγμα ένα κομμάτι τυριού ή κάποιο ψαροδόλι.
Η κατασκευή μας έχει ολοκληρωθεί και το μόνο που μένει είναι να τοποθετήσουμε το μπουκάλι μας για μερικές ώρες μέσα στη θάλασσα, προκειμένου να δώσουμε στις γαρίδες τον απαραίτητο χρόνο να βρουν το δόλωμά μας και να εισέλθουν μέσα από το στόμιο του μπουκαλιού.

Τρόποι δόλωσης
δοχεία για γαρίδεςΈνα βασικό σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε στον τρόπο με τον οποίο θα δολώσουμε τη γαρίδα είναι να μπορέσουμε να την διατηρήσουμε ζωντανή όσο το δυνατόν περισσότερο. Για τον λόγο αυτό θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλά εργαλεία, αγκίστρια με λεπτό στέλεχος, και θα αποφύγουμε να τρυπήσουμε τη γαρίδα σε ζωτικά σημεία, όπως το κεφάλι της. Δύο ιδανικοί τρόποι δόλωσης που έχουν δοκιμαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα είναι είτε να τρυπήσουμε τη γαρίδα από την ουρά βγάζοντας την ακίδα από το πάνω μέρος του κελύφους της, είτε να την τρυπήσουμε από το πάνω μέρος στη ράχη. Ο πρώτος τρόπος υπερτερεί στη διακριτικότητα της αρματωσιάς μας, ενώ ο δεύτερος δίνει καλύτερη ισορροπία, με αποτέλεσμα η γαρίδα μας να έχει καλύτερη και πιο έντονη κινητικότητα μέσα στο νερό.
Στην περίπτωση που καταφέρουμε να μαζέψουμε σαργούς στην ψαρεύτρα μας, τότε γρήγορα θα διαπιστώσουμε ότι τα ψάρια χτυπούν συνέχεια το κεφάλι του δολώματος. Για τον λόγο αυτό θα τροποποιήσουμε τον τρόπο δόλωσης και θα περάσουμε το αγκίστρι μας στον θώρακα του δολώματος, βγάζοντας την ακίδα στο κάτω μέρος ανάμεσα από τα πόδια.

Η συντήρηση του δολώματος
Η ζωντανή γαρίδα συνήθως χρησιμοποιείται άμεσα στα ψαρέματά μας. Μόλις καταφέρουμε να πιάσουμε μερικές από αυτές, τις χρησιμοποιούμε κατευθείαν ως δόλωμα πάνω στις αρματωσιές μας, προσπαθώντας να τις παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν πιο ζωηρές στα μάτια των ψαριών. Οπότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η συντήρησή τους δεν αποτελεί μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία. Ένα δοχείο με μεγάλο όγκο, για να μπορούν να κινούνται εύκολα, και λίγα φύκια από τη θάλασσα που τις βοηθούν να καμουφλάρονται καλύτερα, είναι μια εύκολη και ικανοποιητική επιλογή!
Τι γίνεται όμως όταν το ψάρεμά μας θα διαρκέσει αρκετές ώρες ή όταν η ατμόσφαιρα γύρω μας είναι ψυχρή; Στις περιπτώσεις αυτές, τα συστατικά και η θερμοκρασία του νερού μέσα στο οποίο έχουμε τοποθετήσει το δόλωμά μας αλλοιώνονται γρήγορα. Η μόνη λύση που θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τις γαρίδες μας ζωντανές για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η συχνή ανανέωση του θαλασσινού νερού. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ειδικά δοχεία με ενσωματωμένο εσωτερικό διχτάκι, που καθιστούν την όλη διαδικασία αρκετά εύκολη και γρήγορη!
Αν τελειώσουμε το ψάρεμά μας και στο δοχείο μας έχουν περισσέψει μερικές γαρίδες τις οποίες θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά, μπορούμε να τις τοποθετήσουμε μέσα σε ένα μπουκαλάκι του νερού στο οποίο έχουμε ανοίξει μικρές τρυπούλες σε όλη την επιφάνειά του. Στη συνέχεια δένουμε το μπουκαλάκι σε ένα σημείο του ντόκου του λιμανιού και το τοποθετούμε μέσα στη θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό οι γαρίδες μας θα διατηρήσουν τη ζωτικότητά τους για ένα διάστημα τουλάχιστον 4-5 ημερών. Ωστόσο, προσωπικά, δεν συνιστώ τον συγκεκριμένο τρόπο συντήρησης του δολώματος, για σεβασμό προς το θαλάσσιο περιβάλλον! Σας προτείνω να απελευθερώνετε σε κάθε ψάρεμά σας όσες γαρίδες δεν χρησιμοποιήσατε, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ισορροπία στην τροφική αλυσίδα και να βρίσκουμε γαρίδες κάθε φορά που θα πηγαίνουμε στα ψαρέματά μας!

 

thalassamedia.gr

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *