Αυτόνομες καθετές ή «τυχερές» όπως τις αποκαλούν οι παλιοί ψαράδες. Αλιευτικό εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να πιάσουμε καλά ψάρια είτε με μπουνάτσα είτε και με λίγο καιρό.

Οι αυτόνομες καθετές είναι αλιευτικά εργαλεία τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν έχει καιρό και δεν μπορούμε να μείνουμε στο σημάδι. Φτάνοντας στον τόπο που επρόκειτο να ψαρέψουμε, ρίχνουμε 3 ή 4 τυχερές, τις μαζεύουμε, ξεψαρίζουμε, ξαναδολώνουμε, επιστρέφουμε στο σημάδι, ξαναρίχνουμε και επαναλαμβάνουμε όσο αντέχουμε.

Οι «τυχερές» καθετές

Από τη στιγμή που ρίξουμε την πρώτη καθετή και μέχρι την ολοκλήρωση της τέταρτης, περνάει χρονικό διάστημα ικανό για να ψαρέψουν τα αλιευτικά εργαλεία, μέχρι να τα ξαναμαζέψουμε. Αν τη συγκεκριμένη ημέρα τα ψάρια τρώνε, οι αυτόνομες καθετές μας θα είναι κάθε φορά γεμάτες.

Τo αλιευτικό εργαλείο
Η χοντρή πετονιά που θα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να προέρχεται από κουλούρα και όχι από καρούλι για να μην κυκλώνει πολύ.

Το μήκος της θα πρέπει να είναι ίσο με το βάθος του τόπου που πρόκειται να ψαρέψουμε, γιατί αν είναι μεγαλύτερο μέχρι να την κόψουμε και να προσαρμόσουμε το τσαμαδούρι έχουμε χάσει χρόνο και απομακρυνόμαστε από το σημάδι, γιατί θα φυσάει, οπότε καλό είναι να έχουμε φροντίσει για τα μέτρα ακριβώς, προσμετρώντας και το μήκος της αρματωσιάς.

Οι «τυχερές» καθετές

Στη μια πλευρά της πετονιάς κάνουμε μια θηλιά, ενώ έχουμε δέσει το τσαμαδούρι με το λεπτό σχοινί και του έχουμε προσαρμόσει το ναυτικό κλειδί.

Στην άλλη πλευρά της χοντρής πετονιάς δένουμε ένα στριφτάρι και εκεί προσαρμόζουμε την αρματωσιά που μπορεί να αποτελείται από 10 έως 20 αγκίστρια, ενώ στο τέλος δένουμε μια στριφταροπαραμάνα. Στα αγκίστρια μπορούμε αν θέλουμε να περάσουμε και μια χάντρα.

Φτάνοντας στον τόπο, έχουμε δολώσει και στηρίξει τα δολωμένα αγκίστρια στον φελλό, περνάμε το βαρίδι στη στριφταροπαραμάνα και ρίχνουμε με τη σειρά τα αγκίστρια στη θάλασσα, ενώ αφήνουμε τη μάνα κρατώντας τη θηλιά.

Οι «τυχερές» καθετές

Μόλις πατώσει το βαρίδι, περνάμε το κλειδί της σημαδούρας στη θηλιά και ρίχνουμε το τσαμαδούρι στη θάλασσα, ενώ την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε 3 ή 4 φορές όπως προαναφέραμε.

Επιστρέφουμε στο πρώτο αλιευτικό εργαλείο, αρχίζουμε να μαζεύουμε τις καθετές με τη σειρά που τις ρίξαμε, καθεμία στη λεκάνη της ώστε να μην μπερδευτούν.

Οσον αφορά το βαρίδι, 300 γραμμάρια περίπου είναι αρκετά όταν ψαρεύουμε έως 80 μέτρα, ενώ όσο το βάθος αυξάνεται, αυξάνουμε και το βάρος.

Για πιο άνετη τοποθέτηση των αγκιστριών, μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το διπλάσιο μέγεθος φελλού για να στηρίξουμε τα αγκίστρια μας…

Από τη στιγμή που ρίξουμε την πρώτη καθετή και μέχρι την ολοκλήρωση της τέταρτης, περνάει χρονικό διάστημα ικανό για να ψαρέψουν τα αλιευτικά εργαλεία, μέχρι να τα ξαναμαζέψουμε.

Από τη στιγμή που ρίξουμε την πρώτη καθετή και μέχρι την ολοκλήρωση της τέταρτης, περνάει χρονικό διάστημα ικανό για να ψαρέψουν τα αλιευτικά εργαλεία, μέχρι να τα ξαναμαζέψουμε.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Για την κατασκευή τους χρειαζόμαστε:

 • Πετονιά 100 χιλιοστών για μάνα,
 • Πετονιά 30 χιλιοστών για παράμαλλα
 • Πετονιά 70 χιλιοστών για αρματωσιά
 • Ενα βαρίδι 300 – 500 γραμμάρια
 • Ενα στριφτάρι
 • Μια στριφταροπαραμάνα
 • Μία μεγςάλη λεκάνη
 • Ενα κομμάτι φελλό ή άλλο υλικό στήριξης αγκίστρων
 • Ενα μικρό ναυτικό κλειδί
 • Ενα τσαμαδούρι
 • Ενα κομμάτι λεπτό σχοινί

Νίκος Λυμπερόπουλος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Λυμπερόπουλος

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *