Ο εξοπλισμός αποτελεί πονοκέφαλο για πολλούς ψαροκυνηγούς και ελεύθερους δύτες. Για να βρούμε τον σωστό εξοπλισμό, τις περισσότερες φορές απαιτούνται χρόνος, χρήμα και αρκετές δοκιμές. Αυτόν τον μήνα θα αναλύσουμε δύο αρκετά σημαντικά μέρη του εξοπλισμού μας, τη μάσκα και τα πέδιλα.

Mάσκα
Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετά σχέδια και υλικά να συνοδεύουν τη μάσκα. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες που μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με το πώς κινούμαστε υποβρυχίως.

Μάσκα με μικρό όγκο

Εξοπλιστικά... προγράμματα

Για καταδύσεις σε βαθύτερες ζώνες όπου η κατανάλωση του όγκου αέρα που έχουμε πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Το αρνητικό σε μία τέτοια μάσκα είναι το μειωμένο οπτικό πεδίο. Για τον λόγο αυτόν υπάρχουν μάσκες μικρού όγκου που τα κρύσταλλα πλησιάζουν αρκετά το μάτι. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε αρκετά μεγάλο οπτικό πεδίο σε μια πραγματικά μικρή σε μέγεθος μάσκα. Ωστόσο, μερικές φορές είναι πιθανό να ακουμπούν τα βλέφαρα πάνω στο κρύσταλλο και αυτό να μας ενοχλεί. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δοκιμάζουμε πολύ προσεκτικά μια μάσκα πριν φθάσουμε στο ταμείο!

Μάσκα μεσαίου όγκου
Η μάσκα αυτή αποτελεί μια μέση λύση για όλες τις ζώνες ψαρέματος. Το μέγεθός της την κάνει να εφαρμόζει σε όλους σχεδόν τους τύπους προσώπου και το οπτικό της πεδίο είναι τέτοιο ώστε να βολεύει τον ψαροκυνηγό σε όλες τις ψαρευτικές του τεχνικές.

Μάσκα μεγάλου όγκου
Μάσκα ιδανική για ρηχό χειμωνιάτικο ψάρεμα καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο οπτικό πεδίο από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες αλλά με μέγεθος τέτοιο που κάνει τις καταδύσεις σε βάθος απαγορευτικές.

Το μέγεθός της απαιτεί αρκετό αέρα για να εξισωθεί έτσι οι καταδύσεις σε βάθος κάτω των δέκα μέτρων θα αρχίσουν να γίνονται πραγματικός μπελάς!

Εξοπλιστικά... προγράμματα

Το πτερύγιο αποτελείται από δύο μέρη, τη λεπίδα και το παπουτσάκι. Η σκληρότητα και το υλικό είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της λεπίδας, ενώ η σκληρότητα χαρακτηρίζει ένα παπουτσάκι ως σκληρό ή μαλακό.

Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς είναι αρκετά, πλαστικό, kevlar, υαλονήματα και ανθρακονήματα έχουν περάσει από όλα τα εργαστήρια κατασκευής πτερυγίων.

Τα πτερύγια με πλαστική λεπίδα συνοδεύουν τον αρχάριο δύτη στις πρώτες του θαλάσσιες εξορμήσεις.

Ανθεκτικά πέδιλα που συγχωρούν κακή μεταχείριση όπως πάτημα σε βράχια ή χτύπημα πάνω σε αυτά κατά την κίνηση του δύτη στο νερό. Υπάρχουν πλαστικά πέδιλα με μεσαίας σκληρότητας λεπίδα και σχετικά χαμηλού βάρους, που θα συντελέσουν θετικά στην εξέλιξη του αρχάριου και θα τον βοηθήσουν να βελτιωθεί.

Η νευρικότητα της λεπίδας δεν είναι από τα δυνατά σημεία του πτερυγίου. Στα θετικά πάντως μπορούμε να συμπεριλάβουμε το χαμηλό τους κόστος και τη δυνατότητα που μας δίνεται σε μερικά μοντέλα της αγοράς να αντικαταστήσουμε μελλοντικά την πλαστική λεπίδα με ανθρακονημάτινη εξοικονομώντας έτσι χρήματα από την αγορά καινούργιου πέλματος!

Τα πέδιλα με ανθρακονημάτινη λεπίδα αποτελούν την πιο εξελιγμένη μορφή πτερυγίων που μπορεί να βρει κάποιος.

Ασύγκριτα χαμηλό βάρος και εξαιρετικά νευρικά με δυνατότητα κατασκευής στα μέτρα μας ανάλογα με τα ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά μας.

Τα αρνητικά των ανθρακονημάτινων λεπίδων είναι το αρκετά υψηλό κόστος τους και η μεγάλη προσοχή που απαιτείται από τον χρήστη καθώς μπορούν εύκολα να καταστραφούν σε περίπτωση πατήματος στον βυθό ή χτυπήματος σε βράχια.

Οι Ελληνες κατασκευαστές έχουν ανεβάσει αρκετά τον πήχη σε ποιότητα και λειτουργικότητα κάνοντας τις εγχώριες παραγωγές λεπίδων από τις κορυφαίες σε όλο τον κόσμο. Η δυνατότητα κατασκευής «επί μέτρο» πτερυγίων ανάλογα με το βάρος μας και τη χρήση για την οποία προορίζονται κάνουν τα πέδιλα αυτά τα ιδανικά για εμάς.

Ο μύθος που επικρατούσε κάποτε πως το σωστό πέδιλο πρέπει να είναι και σκληρό οδήγησε αρκετούς σε αυτή την αγορά. Η διαπίστωση πως κάτι τέτοιο είναι λάθος ήταν αρκετά επώδυνη. Ενα τέτοιο πέδιλο είναι υπερβολικά κουραστικό ώστε να μας αφήσει να κολυμπήσουμε για ώρα και λόγω της σκληρότητάς του ωθούσε τον δύτη να «σπάσει» το γόνατό του κάνοντας τη γνωστή κίνηση του ποδηλάτου. Κάτι τέτοιο χαλούσε τελείως την υδροδυναμικότητα και προσέθετε ακόμα μεγαλύτερη κούραση στον ψαροτουφεκά ή ελεύθερο δύτη.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *