Ενα εισαγωγικό άρθρο για την αυτόνομη κατάδυση υπό τύπου ερωταπαντήσεων (F.A.Q.) από τον Παναγιώτη Τασιαδάμη.

Τι είναι η αυτόνομη κατάδυση και γιατί πρέπει να εκπαιδευτώ γι αυτήν?

Η αυτόνομη κατάδυση είναι μια δραστηριότητα που μας επιτρέπει να κινούμαστε υποβρυχίως με την ίδια άνεση όπως και στην επιφάνεια!

Χρησιμοποιώντας αναπνευστική συσκευή, μπορούμε να περιηγηθούμε κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας, με ασφάλεια τηρώντας μερικούς απλούς κανόνες, που γίνονται πολύ εύκολα συνήθεια!

 

Η εκμάθηση αυτών των κανόνων, καθώς και η σωστή χρήση του εξοπλισμού μας, η σωστή καταδυτική μας συμπεριφορά και πολλά πράγματα ακόμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά πράγματα για να τα αφήνουμε στην τύχη! Οπότε, ακόμα και αν δεν το επέβαλλε ο νόμος, η εκπαίδευση μας σε μια σχολή κατάδυσης είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να μας δώσει την γνώση και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται!

Μήπως είναι επικίνδυνο?

Οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν γίνεται με υπεύθυνο τρόπο μπορεί να είναι επικίνδυνη! Αν στην κατάδυση ακολουθούμε δυο τρία βασικά πράγματα, μπορούμε να θεωρούμε πως κάνουμε ένα απο τα ασφαλέστερα και διασκεδαστικότερα χόμπυ!! Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την κατάδυση λόγω του ότι αναγκαζόμαστε να εξαρτόμαστε απο εξαρτήματα.

Και όμως! Δεν είναι μόνο το οτι δεν είναι καθόλου συχνό φαινόμενο οι χωρίς καμια προειδοποίηση δυσλειτουργίες του εξοπλισμού μας, είναι πως για οτιδήποτε και αν προκύψει, το “ζευγάρι” μας, ο αυτοδύτης δηλαδή με τον οποίο καταδυόμαστε μαζί και φροντίζουμε παντα να είμαστε πολύ κοντά, μπορεί να μας καλύψει με τον δικό του εξοπλισμό και να επιστρέψουμε στην επιφάνεια με απόλυτη ασφάλεια.

Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που τα καταδυτικά ατυχήματα είναι πραγματικά πολύ σπάνια σε σχέση με τους ενεργούς αυτοδύτες που καταδύονται στην Ελλάδα.

 

Τι χρειάζεται να έχει κάποιος για να γίνει αυτοδύτης?

Πρώτα απο όλα, όρεξη, θέληση και κέφι!

Δεν απαιτείται ούτε να έχει την φυσική κατάσταση αθλητή, ούτε υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας, ούτε φυσικά το φύλο παίζει κανένα ρόλο.

Δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες γραμματικές γνώσεις, δεν χρειάζεται να κάνει πολύπλοκους υπολογισμούς, δεν χρειάζεται να έχει πολλά χρήματα ή να αφιερώσει ιδιαίτερα πολύ χρόνο για να μάθει να καταδύεται με ασφάλεια.

Η υγεία μου, μου επιτρέπει να ασχοληθώ με τις καταδύσεις?

Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να λειτουργήσουν απαγορευτικά είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους κάποια, τα οποία σαφώς θα είναι ήδη γνωστα στον ενδιαφερόμενο, οπότε πολύ σπάνια θα βρεθεί προ εκπλήξεων.

Για να συμμετάσχει κάποιος σε μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης, θα απαιτηθεί και πιστοποιητικό ιατρού, που να επιβεβαιώνει την ικανότητα του να ακολουθήσει αυτή τη δραστηριότητα.

Με την εγγραφή σας σε κάποια σχολή, θα σας δωθεί ενα ερωτηματολόγιο και θα σας προτρέψουν να επισκεφθείτε ιατρό για την επιβεβαίωση.

Ενας παθολόγος θα μπορέσει να σας πιστοποιήσει, αλλα είναι για δικό σας καλό να προτιμήσετε ενα ιατρικό κέντρο, στο οποίο οι ιατροί είναι εξειδικευμένοι στην εξέταση αυτοδυτών και που με ειδικότερες εξετάσεις θα διαπιστώσουν πολύ καλύτερα την ικανότητα σας να καταδυθείτε.

Μια τέτοια εξέταση, όχι μόνο εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την καλή σας κατάσταση, αλλα θα σας δώσει και αρκετή αυτοπεποίθηση!

Εξειδικευμένο κέντρο για αυτές τις εξετάσεις θεωρείται το “ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ” το οποίο βρίσκεται Κεντρο υπερβαρικής ιατρικής, στη διεύθυνση :Κλαζομενών 5 Ταύρος, και το τηλέφωνο στο οποίο μπορείτε να ορίσετε προγραμματισμένη επίσκεψη είναι το 210 3462898.

Η πλήρης εξέταση κοστίζει περίπου 50,00€ και θα σας χορηγήσει πιστοποιητικό το οποίο διαρκεί ενα έτος, οπότε θα καλύψει όλες τις δραστηριότητες σας εντός του χρονικού διαστήματος αυτού.

 

Υπάρχει όριο ηλικίας?

Ασφαλώς και δεν υπάρχει! Οι καταδύσεις απευθύνονται σε όλες σχεδόν τις ηλικίες!! H πρώτη επαφή με την αυτόνομη κατάδυση, μπορεί να γίνει απο τα μόλις οκτώ χρόνια ενός παιδιού!!

Που πρέπει να απευθυνθώ για να μάθω καταδύσεις?

Υπάρχουν πολυάριθμες σχολές κατάδυσης ανα την Ελλάδα, και σίγουρα θα βρείτε κάποια κοντά στην περιοχή σας. Κάθε σχολή, παρέχει εκπαίδευση βάση του προγράμματος του συγκεκριμένου οργανισμού που εκπροσωπεί.

Στην χώρα μας, πιστοποιημένοι οργανισμοί θεωρούνται οι παρακάτω:

Και η επιτυχής παρακολούθηση κάποιου κύκλου μαθημάτων απο κάποιων εκ των παραπάνω οργανισμών, θα σας δώσει γραπτή πιστοποίηση με την οποία θα μπορείτε να καταδύεστε εκεί που επιθυμείτε.

Η νομοθεσία στην Ελλάδα πλέον, επιτρέπει την κατάδυση σε οποιοδήποτε μέρος, εφ όσον δεν ισχύει οποιουδήποτε είδους απαγόρευση γι αυτό.

 

Πώς θα επιλέξω τον οργανισμό που μου ταιριάζει?

Σίγουρα όχι κατα τύχη. Μια επίσκεψη σε κάποια σχολή κατάδυσης και μια κουβέντα με τον υπεύθυνο σχετικά με το τι πρόκειται να διδαχθείτε, με τι υλικό θα διδαχθείτε (βιβλία, multimedia, ολιγομελή τμήματα κλπ κλπ) καθώς και παρατήρησεις που έχουν να κάνουν με την εντύπωση που σας δίνει η κάθε σχολή, μπορεί να σας δώσουν μια πρώτη εικόνα.

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με το μερίδιο της αγοράς που μοιραζεται κάθε οργανισμός, καθώς και με το κατα πόσο είναι ισχυρή η παρουσία κάθε οργανισμού στην Ελλάδα αν θελήσετε να αξιοποιήσετε τα στατιστικά στοιχεία.

Τι θα μου ζητήσουν στην σχολή?

Εκτός απο το πιστοποιητικό που ανέφερα παραπάνω, θα σας ζητήσουν να υπογράψετε και κάποια έγγραφα, τα είδη των οποίων μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με τον οργανισμό.Γενικά όμως θα είναι:

1. Συμφωνητικό απαλλαγής ευθύνης και ανάληψης κινδύνου

Μπορεί η λέξη “κίνδυνος” να σας φοβίσει, αλλα στην πορεία θα δείτε πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Πολύ απλά πρόκειται για έγγραφο που απαιτούν οι οργανισμοί, κυρίως για να έχουν νομική κάλυψη στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος αυτοδύτης δεν ακολουθεί τους βασικούς κανόνες ασφαλείας που θα διδαχθεί απο την πρώτη του μέρα κιόλας.

2. Δήλωση κατανόησης κανόνων και διαδικασιών ασφαλούς κατάδυσης.

Όπως κάθε δραστηριότητα σχεδόν, έχει και η κατάδυση τους κανόνες της για να εξασφαλίζει πάνω απο όλα την ασφάλεια του αυτοδύτη. Την αξία ακριβώς αυτών των κανόνων, που έχουν δημιουργήσει μετά απο εμπεριστατωμένες μελέτες και παρατηρήσεις σας ζητούν να δηλώσετε πως κατανοείτε.

Οτιδήποτε αλλο χρειαστεί θα σας το παρέχει η σχολή κατα την διάρκεια της εκπαίδευσης σας.

 

Υπάρχουν διαφορές απο σχολή σε σχολή?

Φυσικά! Σίγουρα θα θέλετε να επιλέξετε μια σχολή, που πρώτα απο όλα θα σας ελκύει το περιβάλλον καθώς και η αντιμετώπιση που θα τύχετε απο το προσωπικό της!

Μετά, υπάρχει και ο εξοπλισμος που διαθέτει η σχολή!

Πολλά εκπαιδευτικά βοηθήματα, καλή κατάσταση του καταδυτικου εξοπλισμου, πρόθυμοι να βοηθήσουν εκπαιδευτές και βοηθοί, όμορφοι χώροι με σωστά ταξινομημένα πράγματα, είναι σίγουρα παράγοντες που θα κάνουν την διαφορά ακόμα και σε ενα άπειρο μάτι.

Πολύ σπουδαίο είναι να υπάρχει σωστά συντηρημένος εξοπλισμός, οπως τα μηχανήματα με τα οποία γεμίζονται οι φιάλες. Κανένας δεν θα σας κοιτάξει στραβά αν ζητήσετε να δείτε την ημερομηνία που έγινε η τελευταία συντήρηση στο “κομπρεσσέρ” αέρα. Ισα ίσα, πολλοί εκπαιδευτές θα χαρούν να δούν πως έχουν μαθητές που συνειδητοποιούν απο νωρίς τα πράγματα που θα πρέπει να ελέγχουν ώς αυριανοί αυτοδύτες.

Και απο τιμές? Υπάρχουν και εκεί διαφορές?

Τεράστιες!!

Οι τιμές που θα ακούσετε σε μια έρευνα αγοράς μπορεί να ξεκινήσουν απο τα 300€ και να φτάσουν τα 550€. Φυσικά, σε καμμια περίπτωση δεν ισχύει πως το φθηνότερο είναι και το καλύτερο, ενώ δεν αποκλείεται και το ακριβότερο να μην είναι το πληρέστερο!

Η σωστή επιλογή, ειναι το κλειδί..

Για να κρίνετε αν η τιμή που σας δίνουν είναι καλή, θα πρέπει να δείτε κάποιους παράγοντες που ανεβάζουν το κόστος της εκπαίδευσης σας.

Για παράδειγμα:

Στην τιμή που μου δίνουν, συμπεριλαμβάνεται τόσο το καρτελάκι (ταυτότητα αυτοδύτη) όσο και το πτυχίο τοίχου?

Τα μαθήματα που θα πρέπει να γίνουν σε περιορισμένου βάθους νερά, θα γίνουν στην θάλασσα, ή σε πισίνα? (Η πισίνα ειναι σαφώς προτιμότερη για τις πρώτες μας επαφές με το νερό αλλα καθως είναι φυσικό ανεβάζει το κόστος)

Στην τιμή, συμπεριλαμβάνονται πρωτότυπα εκπαιδευτικά υλικά (Βιβλία, πίνακες)?

Για την εκπαιδευση μου, θα χρησιμοποιηθούν εκπαιδευτικά βοηθήματα που η αγορά τους όσο και η χρήση τους είναι παράγοντας που επιβαρύνει σημαντικά την λειτουργία της επιχείρησης?

Ο καταδυτικός εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσω κατα την εκπαιδευση μου, είναι καλής ποιότητας, επώνυμος και υπάρχει αρκετή ποικιλία ώστε να βρώ ακριβώς αυτά που κάνουν για τον σωματότυπο μου?

Η σχολή, μου παρέχει ασφάλεια σε κάποιο ασφαλιστικό οργανισμό για κάθε ενδεχόμενο τυχόν προκύψει κατα την εκπαιδευση μου?

Αυτά λοιπόν είναι κάποια απο τα ενδεικτικά στοιχεία που θα πρέπει να υπολογίσουμε για να δούμε αν τελικά η τιμή που μας δίνεται είναι λογική.

Προσωπικά θεωρώ, πως το πρώτο μας δίπλωμα είναι και το σπουδαιότερο, γιατι ακριβώς είναι η εισαγωγή μας στην αυτόνομη κατάδυση, και πρέπει να γίνεται με τις καλύτερες δυνατές βάσεις.

 

Πόσο διαρκεί η εκπαίδευση μου?

Οι εκπαιδευτικοί οδηγοί, δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε αυτά που ΠΡΕΠΕΙ να καλυφθούν κατα την εκπαιδευση ενός αυτοδύτη, παρά στον χρόνο που μπορούν αυτά να καλυφθούν.

Σε γενικές γραμμές, για το πρώτο δίπλωμα κάθε οργανισμού απαιτούνται περίπου 12 ώρες θεωρίας, πέντε ώρες εκπαιδευσης σε περιορισμένα ύδατα και τέσσερις καταδύσεις στην θάλασσα.

Για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, ο εκπαιδευόμενος θα χρειαστεί να συμμετέχει σε γραπτές εξετάσεις πάνω στην ύλη που διδάχθηκε.

Είναι τόσο ενδιαφέρον όμως ότι θα μάθουμε κατα την διάρκεια των μαθημάτων, που σίγουρα θα εχει αποτυπωθεί καλά στην μνήμη μας!

Κάποιοι οργανισμοί, αφουγκραζόμενοι το κλίμα της εποχής, εφάρμοσαν και εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης, όπως το e-learning στο οποίο μπορεί κάποιος να ολοκληρώσει την θεωρητική του εκπαίδευση..στην οθόνη του υπολογιστή του!!

Πήρα το δίπλωμα μου!! Τώρα, τι?

Τώρα, ατέλειωτες ακτές περιμένουν να τις ανακαλύψεις και να ζήσεις νέες εμπειρίες, να κάνεις καινούριους φίλους και χαλαρωτικά υποβρύχια ταξίδια!

Τηρώντας πάντα την νομοθεσία (Δεν ψαρεύουμε χρησιμοποιώντας καταδυτικό εξοπλισμό, δεν καταδυόμαστε σε μέρη που απαγορεύεται η κατάδυση, ή ώρες που απαγορεύεται κ.α.) αλλα φυσικά και τους καταδυτικούς κανόνες (χρησιμοποιούμε τον εξοπλισμό μας όπως εκπαιδευτήκαμε, τηρούμε τα όρια βάθους και χρόνου, καταδυόμαστε πάντα με ζευγάρι κ.α.) ανακαλύπτουμε γρήγορα πόσο λάθος κάναμε τόσο καιρό που δεν παίρναμε απόφαση να περάσουμε την πόρτα της σχολής κατάδυσης!

 

Θα ήθελα να έχω δικό μου εξοπλισμό..

Και πολύ καλά κάνεις! Με τον δικό μας εξοπλισμό, δεν αφήνουμε εύκολα ευκαιρία για κατάδυση! Επιπλέον, αποκτούμε μεγάλη άνεση και εξοικίωση με τον εξοπλισμό μας, οπότε και αποκτούμε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση απο την περίπτωση που καταδυόμαστε κάθε φορά με διαφορετικό εξοπλισμό, που μπορεί να μην είναι και στην καλύτερη κατάσταση.

Ο βασικός εξοπλισμός είναι:

 • Η μάσκα και τα βατραχοπέδιλα
 • H στολή, που μας κρατάει στην σωστή θερμοκρασία και επιλέγοντας το ανάλογο πάχος ή είδος μπορούμε να καταδυθούμε άνετα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι τιμές για μια πλήρη στολή ξεκινούν απο τα 100-120€.
 • Ο ρυθμιστής πλευστότητας (BCD ή Τζάκετ), με το οποίο ρυθμίζουμε την θέση μας μέσα στο νερό. (Οι τιμές ξεκινούν απο τα 150-180€)
 • Οι ρυθμιστές αναπνοής, που μας παρέχουν αέρα στην πίεση του περιβάλλοντος που βρισκόμαστε (Τιμές για πλήρες σετ απο 220€)
 • Η κονσόλα οργάνων που μας δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τον υπολοιπόμενο αέρα που έχει η φιάλη μας, καθώς και για το βάθος στο οποίο βρισκόμαστε (Τιμές απο 80€)
 • Το καταδυτικό μαχαίρι
 • Η ζώνη βαρών και τα βάρη που χρειάζεται να έχει ώστε να μας επιτρέπει να βυθιστούμε με τον εξοπλισμό μας
 • Και φυσικά, την Φιάλη.

Τα καταδυτικά κέντρα, διαθέτουν προς ενοικίαση τον παραπάνω εξοπλισμό και μια ενδεικτική τιμή για το κόστος είναι αυτή των 30-40€ που περιλαμβάνει τον εξοπλισμο και την καθοδηγούμενη κατάδυση.

Επιπλέον, ο εκπαιδευτής σας θα είναι και ο πρώτος σύμβουλος για τον εξοπλισμό σας! Σίγουρα δεν θα σας αρνηθεί κάθε βοήθεια σχετικά με την επιλογή υλικών που να σας ταιριάζουν!!

Τελικά, μου άρεσε το πρώτο δίπλωμα! Θέλω να συνεχίσω!!

Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι ενας απο τους κύριους στόχους των οργανισμών! Το να συνεχίσεις την εκπαιδευση σου, όχι μόνο θα σου δώσει περισσότερες καταδυτικές γνώσεις και ικανότητες, αλλα θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου και να νιώθεις όλο και πιο άνετα μέσα στο νερό! Προχωρώντας σε επόμενα επίπεδα εκπαίδευσης θα μάθεις να αναγνωρίζεις μια δύσκολη κατάσταση πριν προλάβει να ξεσπάσει, αλλα και τον σωστό τρόπο να την αντιμετωπίσεις αν χρειαστεί!!

Γεγονός είναι, πως όσο εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου και αποκτάς περισσότερες καταδυτικές εμπειρίες, τόσο περισσότερο απολαμβάνεις την κάθε στιγμή της κατάδυσης..

 

Τι περιλαμβάνει ο βασικός εξοπλισμός ενός αυτοδύτη?

Ο εξοπλισμός μας, αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:

 • Tην προστατευτική στολή, μαζί με τα λοιπά υλικά (Γάντια-κάλτσες-κουκούλα) που θα μας προστατεύσουν εξασφαλίζοντας μας μια ανεκτή θερμοκρασία.
 • Την μάσκα και τα βατραχοπέδιλα μας
 • Την ζώνη με τα μολυβένια βάρη
 • Τον ρυθμιστή πλευστότητας, με τον οποίο ρυθμίζουμε την θέση που επιθυμούμε να έχουμε στην κατάδυση μας καθώς και το πότε θα καταδυθούμε και πότε θα αναδυθούμε.
 • Τον ρυθμιστή παροχής αέρα, με τον οποίο μετατρέπουμε την υψηλή πίεση του αέρα στο εσωτερικό της φιάλης μας, στην ιδανική πίεση για να αναπνέουμε σε κάθε βάθος και επίσης παρέχουμε αέρα στον ρυθμιστή πλευστότητας.
 • Τον εφεδρικό ρυθμιστή παροχής αέρα, ο οποίος και θα χρησιμοποιηθεί από εμάς, ή από το ζευγάρι μας, αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα.
 • Το μανόμετρο, που μας πληροφορεί σχετικά με την πίεση (και κατά συνέπεια, την ποσότητα) του αέρα που υπάρχει στην φιάλη μας
 • Το βαθύμετρο, που μας πληροφορεί σχετικά με το βάθος που κινούμαστε
 • Το υποβρύχιο ρολοϊ, με την βοήθεια του οποίου θα υπολογίζουμε τον χρόνο της κατάδυσης.

Αυτά και μόνο τα πράγματα μπορούν να μας προσφέρουν μια ευχάριστη και απολύτως ασφαλής κατάδυση. Πέραν αυτών, έχουν δημιουργηθεί και άλλα εξαρτήματα ή είδη εξοπλισμού, που εν ολίγης όμως, κάνουν ευκολότερα ίσως την «δουλειά» κάποιων από τα παραπάνω.

Πηγή: http://www.greekdivers.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *