Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει στο ψάρεμα από την ακτή είναι να αντιληφθούμε έγκαιρα έστω και το πιο αμυδρό τσίμπημα του ψαριού. Οταν ψαρεύουμε με πολλά καλάμια, εφαρμόζουμε ένα κουδουνάκι στη μύτη του καθενός, το οποίο μας ειδοποιεί μόλις το ψάρι τσιμπήσει.

Εμείς όμως σας παρουσιάζουμε έναν ακόμη καλύτερο τρόπο αντίληψης τσιμπήματος του ψαριού ακουστικά αλλά και οπτικά, είτε ψαρεύουμε μέρα είτε νύχτα… Για την έγκαιρη ειδοποίηση τσιμπήματος κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφοροι τύποι ηλεκτρικών μικροσυσκευών σχεδιασμένων να προσαρμόζονται εύκολα επάνω στο καλάμι σας με το ενσωματωμένο λάστιχο που βλέπετε στις φωτογραφίες. Οι καλύτερες συσκευές που κυκλοφορούν διαθέτουν ευαίσθητο και αξιόπιστο αλάρμ και στο τσίμπημα και στο άρπαγμα του ψαριού. Μόλις για παράδειγμα ο σαργός πάρει το δόλωμα στο στόμα του -όπως συνηθίζει- και το τραβήξει τόσο λίγο που ακόμη και η μύτη του καλαμιού να μην μπορεί να το αντιληφθεί, η συσκευή είναι τόσο ευαίσθητη ώστε θα ειδοποιήσει με στιγμιαίο άναμμα και ήχο ότι «έχουμε δραστηριότητα». Εφοδιασμένη με κόκκινο led και μπάζερ, αν τα τσιμπήματα είναι διαδοχικά, διαδοχικά θα είναι τα ανάματα και τα σφυρίγματα. Αν τέλος το ψάρι αρπάξει το δόλωμα, τότε το άναμμα και το σφύριγμα θα είναι συνεχές.

Εγκαιρη ειδοποίηση με ένα ευρώ

Εμείς προτείνουμε αντίστοιχα μια οικονομικότατη λύση με κόστος μόλις ενός ευρώ αποτελούμενη από ένα μανταλάκι, ένα κουδουνάκι, μια στριφταροπαραμάνα κι ένα βαρίδι.

Η ΧΡΗΣΗ
Αφού ρίξουμε το δόλωμα στη θάλασσα και τοποθετήσουμε το καλάμι στη βάση, ρυθμίζουμε τον μηχανισμό ώστε η πετονιά να τεντώσει ενώ προσαρμόζουμε το μανταλάκι της φωτογραφίας στην πετονιά. Στο μανταλάκι βάζουμε το κουδουνάκι, ενώ στο ελατήριό του προσαρμόζουμε μία στριφταροπαραμάνα απ’ όπου κρέμεται ένα μικρό βαρίδι.

Μόλις το μανταλάκι δαγκώσει την πετονιά, το βάρος που είναι προσαρμοσμένο επάνω του την τραβά λίγο και την τεντώνει, ενώ δημιουργεί ένα «ν». Η ευαισθησία του συστήματος αυτού είναι τόση ώστε με το που θα τσιμπήσει το ψάρι, μας ειδοποιεί και οπτικά και ηχητικά (κουδουνάκι) τι συμβαίνει και σε ποιο ακριβώς καλάμι – αν χρησιμοποιούμε περισσότερα του ενός.

Εγκαιρη ειδοποίηση με ένα ευρώ

Ακόμη και το βράδυ μπορεί να έχει χρήση το συγκεκριμένο σύστημα, προσθέτοντας επάνω του ένα χημικό φωτάκι, οπότε ανά πάσα στιγμή ξέρουμε σε ποιο καλάμι έχει τσιμπήσει το ψάρι και οπτικά. Ετσι η πιθανότητα να χάσουμε το καλό ψάρι ελαχιστοποιείται γιατί με τον προαναφερόμενο τρόπο αντιλαμβανόμαστε έστω και την παραμικρή κίνηση της πετονιάς…

Νίκος Λυμπερόπουλος
nicklyberopoulos@yahoo.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Λυμπερόπουλος

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *