Πολλές γραμμές έχουν γραφτεί σε διάφορα φόρουμ ελληνικά ή ξένα, σχετικά με την επιλογή μηχανισμού για το Shore Jigging.  Οι ιδέες και προτάσεις που ακούγονται είναι πολλές και σχεδόν κάθε κατασκευάστρια εταιρία έχει και κάποιο μηγχανισμό κατάλληλο για αυτή τη δουλειά.
Πώς όμως ορίζουμε το “κατάλληλο” ?
Εδώ τα πράγματα είναι καθαρά υποκειμενικά, αλλά υπάρχουν και κάποια σημεία, που δεν είναι “διαπραγματεύσιμα”.
Παρακάτω θα προσπαθήσω να κάνω μια απόπειρα αναφοράς των σημείων που θεωρώ οτι πρέπει να έχει οπωσδήποτε ένα μηχανάκι που θα χρησιμοποιηθεί στο Shore Jigging…

1.   Ανθεκτικό και σκληρό σώμα.

Θεωρώ πως ένα μηχανάκι με πλαστικό σώμα ή από “γραφίτη” , δεν θα τα καταφέρνει για καιρό. Πέρα από το θέμα του σπασίματος του μπράτσου, θεωρώ πιο εκνευριστικό το να γυρνάς τη μανιβέλα και μαζί της να κάνει κίνηση πάνω-κάτω και το μπράτσο, δίνοντας την αίσθηση οτι θα σπάσει ανά πάσα στιγμή. Το πλαστικό ή γραφιτένιο σώμα είναι πολύ χρήσιμο γιατί μειώνει το βάρος, αλλά είναι για άλλα ψαρέματα.
Αναγκαστικά μεταλλικό λοιπόν? Θα έλεγα “ναι αλλά όχι απαραίτητα”…
Υπάρχουν εξαιρετικά κράματα όπως το ΖΑΙΟΝ της Daiwa που θεωρητικά, μπορούν να ανταπεξέλθουν στη “βαρβαρη” χρήση του Shore Jigging.
Πάντως να προσθέσω πως όταν ένας μηχανισμός έχει σαν αντικείμενο την σκληρή χρήση, τότε το σώμα του είναι σχεδόν πάντα μεταλλικό.

Caldia με σώμα από ZAION  &  Technium από Αλουμίνιο.
2.   Μεγάλη χωρητικότητα
      Εδώ τι παραχώρηση να γίνει…?  Κακά τα ψέμματα, όταν ένα jig πέσει στο νερό, κανείς δεν ξέρει ποιό “κτήνος” θα είναι κάπου κοντά και θα το βάλει στόχο. Όποιος έχει τύχει σε ψάρι που άδειασε 150μτ από τη μπομπίνα σε δευτερόλεπτα, το καταλαβαίνει εύκολα.

Πώς ορίζεται η μεγάλη χωρητικότητα όμως?
Η γνώμη μου είναι πως 270μτ από νήμα 20lbs (4 clones-Spectra // Dyneema) είναι υπέρ αρκετή χωρητικότητα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας οτι δεν είναι αρκετά δυνατό το 20lbs.  Σε κάθε περίπτωση το παράμαλο έως και 0,50mm  γίνεται αρκετά ασθενέστερο κατά τη χρήση (τριβή με το ψάρι που παλεύει, τρίψιμο σε βράχο, φθορά του κόμπου πάνω στο Solid από τις βολές κλπ) και είναι αυτό που θα σπάσει πρώτο.
Υπάρχει σημαντικός λόγος να πάμε σε πιο παχύ νήμα, αλλά δεν έχει σχέση με την αντοχή στο ψάρεμα.

3.   Βάρος
Και αρχίζουν τα “υποκειμενικά” που έλεγα στην αρχή…
Πώς θα μπορέσει κανείς να ψαρεύει για ώρες με ένα μηχανισμό 500gr ή και περισσότερο? Πέρα απο το οτι το συνολικό βάρος και φορτίο που δέχεται το χέρι μας είναι τεράστιο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κακοζυγιστεί το καλάμι με δυσμενείς συνέπειες στο ίδιο το καλάμι αλλά και στην ποιότητα του ψαρέματός μας.

Πρέπει να αναφέρω όμως, οτι υπάρχουν πολλοί ψαράδες που προτιμούν μεγάλους σε μέγεθος και βάρος μηχανισμούς, αν και ομολογώ οτι αδυνατώ να αντιληφθώ το γιατί.
Είναι άραγε μια “μόδα” που θέλει όλο και μεγαλύτερα εργαλεία?
Κάποιος θα πει οτι “μια φορά αγοράζω, ας πάρω κάτι καλό…” και βέβαια η λογική αυτή έχει βάση και είναι σωστή, αλλά θα επιμείνω, οτι το βάρος δεν πρέπει να παραβλέπεται, γιατί είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας για ευχάριστο ψάρεμα.
Υπάρχει τελευταία μια μόδα που θέλει “πολλά κιλά” φρένα στους μηχανισμούς. Λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάτι?
ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να βάλετε 11kg φρένο ενώ παλεύετε κάποιο ψάρι με οποιοδήποτε καλάμι Shore Jigging.  Πολύ απλά θα σπάσει το καλάμι ή το νήμα ή το παράμαλο.
Αν μπει κάποιος εδώ θα δει οτι τα όρια του MUTHOS 100MH είναι κοντά στα 3Kg.  Επειδή με τίμησαν αρκετά μεγάλα ψάρια με αυτό το καλάμι, έχω να σας πω οτι ελάχιστες φορές το είδα να φτάνει σε τέτοιο λύγισμα. Και τότε όμως δεν θυμάμαι να έφτασα σε 3,5Kg φρένων.  Φαντάζομαι οτι το συγκεκριμένο καλάμι είναι αρκετά “ικανό” για να το θέτω ως παράδειγμα.

Σίγουρα θα επιλέξω κάποιο μηχανισμό με αρκετή δύναμη στα φρένα γιατί αυτό μου δίνει την αίσθηση πως είναι και μια παρακαταθήκη για ισχυρά και επίμονα φρένα.

Μου δίνει την αίσθηση…  Δεν σημαίνει οτι είναι απαραίτητα έτσι…

Άλλο αυτό όμως και άλλο να απαντήσω σε κάποιον που με ρωτάει για ένα μηχανισμό με 9Kg φρένα, οτι   “ρε φίλε είναι λίγα τα κιλά που δίνει… Δεν θα αντέξουν σε Μαγιάτικο…”
Δεν υπάρχει βάση σε τέτοια άποψη πιστεύω.
Δε θα ήθελα να μιλήσω για την αξιοπιστία των στοιχείων που δίνονται από τις εταιρίες. Αυτό έγκειται στον καθένα να το εξακριβώσει
Τέλος υπάρχει και το θέμα μεγέθους το οποίο ίσως περικλείει όλα τα παραπάνω.
Δεν βρίσκω κανένα λόγο να πάει κάποιος για Shore Jigging με ένα μηχανισμό 4000.  Εκτός κι αν μιλάμε για τις μεγάλες σειρές της DAIWA ή άλλων εταιριών και για μηχανάκια όπως το Seagate ή το Salina της OKUMA (τυχαία παραδείγματα).
Γιατί να πάει κανείς για Shore Jigging με ένα μηχανάκι 4000? Γιατί να μην είναι σίγουρος για τον εξοπλισμό του αλλά και  για την αντοχή του εξοπλισμού του?
Και κυρίως γιατί να το προτείνει σε κάποιον άλλο? Εκτός βέβαια αν μιλάμε για light καταστάσεις με μικρά Kabura ή μικρά jigs και με σαφή στόχο πολύ μικρότερο των θηρίων των 10+ κιλών.

Αυτό το ψάρι βγαίνει και με πιο light εξοπλισμό. Αλλά κάναμε καμιά συμφωνία οτι θα έχει μόνο τέτοια ψάρια στο βυθό?
Για να συνοψίσω, το μηχανάκι που θα επιλέξω για Shore Jigging, πρέπει (για μένα) να έχει δυνατό σώμα (προτιμώ μεταλλικό), να διαθέτει μια βαθιά μπομπίνα που θα χωρέσει πολύ περισσότερα μέτρα νήμα από αυτά που θεωρώ οτι θα χρειαστώ και επίσης να είναι ελαφρύ. Θα έχει μια αξιοσημείωτη δύναμη στα φρένα, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγραφόμενη δύναμη…16 κιλά!!! Το μέγεθός του θα είναι από 5000 και πάνω (μέτρηση SHIMANO) και σίγουρα πριν το αγοράσω θα το έχω φορέσει στο καλάμι μου να δω πώς και αν ταιριάζει.
Μια παρατήρηση σε αυτό το σημείο.

Όταν πρόκειται να ψωνίσετε μηχανάκι, θα πρέπει πρώτα να έχετε το καλάμι.  Πάρτε το μαζί σας στα μαγαζιά και φορέστε του το μηχανισμό που θέλετε για να δείτε και το σύνολο πώς προκύπτει. Ενδέχεται ένα πιο βαρύ μηχανάκι να του κάθεται καλύτερα! Δύσκολο ή υπερβολικό για κάποιους, αλλά θα σας γλυτώσει από λανθασμένες αγορές.  Για φανταστείτε να αγοράσετε ένα ακριβό μηχανισμό και με το που θα τον βάλετε πάνω στο καλάμι να μη “δένει” με τίποτα…

Για τα βασικά σημεία του μηχανισμού όπως τύλιγμα σωστό, ισχυρός άξονας, ισχυρό γρανάζι κλπ, δε θα κάνω κουβέντα γιατί όπως και να το κάνουμε, αυτά θεωρούνται προαπαιτούμενα. Χωρίς αυτά ως δεδομένα του προς εξέταση μηχανισμού, δεν βλέπω το λόγο να ξεκινάμε να μιλάμε για τα υπόλοιπα στοιχεία που ανέφερα πιο πάνω.

Ελπίζω να βοηθήσουν αυτά που έγραψα τους υποψήφιους αγοραστές μηχανισμού για SJ (αν και με την κρίση βλέπω δύσκολες τις αγορές).  Δεν έχω πρόθεση να θίξω κανένα, παρά μόνο να εκθέσω την άποψή μου για το ζήτημα που αν κρίνω από τα μυνήματα στο Facebook και στο mail μου, απασχολεί πολλούς.

http://www.seaspinning.net/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *