του Μανώλη Ευγενιτάκη (Thalassa No 114)

Το καλαμάρι είναι ένα από τα αγαπημένα θηράματα των ερασιτεχνών ψαράδων, τόσο γιατί το ψάρεμά τους είναι σχετικά εύκολο και διασκεδαστικό, από το σκάφος αλλά και από την ακτή, όσο και επειδή μαζί με τη σουπιά θεωρούνται από τα πιο δελεαστικά ζωντανά δολώματα για το ψάρεμα των μεγάλων αρπακτικών.   
Καλαμάρια στο προσκήνιο, λοιπόν, και έξαψη στις τάξεις των ερασιτεχνών, αλλά μη φανταστείτε ότι ο έρωτας για τα κεφαλόποδα αυτά ανθεί μόνο στην πατρίδα μας. Την ίδια αγάπη νιώθουν όλοι οι ερασιτέχνες σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν βρίσκονται, ενώ οι εταιρείες ειδών αλιείας φροντίζουν να την κρατούν πάντα ζωντανή, για ευνόητους, φυσικά, λόγους.

Έτσι, οι ιάπωνες φίλοι μας, οι οποίοι δημιουργούν συνεχώς νέες τεχνικές και τις προωθούν σε όλο τον κόσμο, μαζί με τον ανάλογο εξοπλισμό φυσικά, φρόντισαν να αναγάγουν το ψάρεμα των καλαμαριών σε εξειδικευμένη τεχνική, παρουσιάζοντας τον ανάλογο εξοπλισμό.
ψαρεμα καλαμαριώνΣύντομα, η τεχνική διαχωρίστηκε σε ψάρεμα καλαμαριών από το σκάφος, ονομαζόμενη Tataki από τη γνωστή εταρία Yamashita, και σε ψάρεμα κεφαλόποδων από την ακτή, το λεγόμενο Eging. Οι δύο συγγενείς τεχνικές διαθέτουν τον δικό τους εξειδικευμένο εξοπλισμό, καλάμια, μηχανισμούς, νήματα και καλαμαριέρες, ειδικές αρματωσιές, ενώ για τους πιο φανατικούς του είδους προσφέρονται και ειδικοί γάντζοι για το ανέβασμα των πιασμένων καλαμαριών στο σκάφος ή στον προβλήτα.

Συγκεκριμένα, για το ψάρεμα των καλαμαριών από το σκάφος, έχουν σχεδιαστεί λεπτά και νευρικά καλάμια, μήκους 2-2.5 μέτρων, τα οποία εξοπλίζονται με μικρούς μηχανισμούς spinning ή bait casting, εφοδιασμένους με λεπτά νήματα, διαμέτρου, 0.08 ή 0.10 mm. Mε αυτόν τον εξειδικευμένο εξοπλισμό και τις κατάλληλες κινήσεις, ο ψαράς μεταδίδει μια κοφτή και γρήγορη κίνηση στις καλαμαριέρες, με σκοπό να προκαλέσει τις επιθέσεις των καλαμαριών.

Στην περίπτωση του ψαρέματος καλαμαριών και σουπιών από την ακτή, τα λεπτά καλάμια φτάνουν και τα 3 μέτρα μήκος, εφοδιάζονται με μηχανισμούς spinning και έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν μακριά τις ειδικές ερματισμένες καλαμαριέρες, αυτές που έχουν μία μολυβένια «λεπίδα» στο κάτω μέρος τους, που έχει σχεδιαστεί ώστε να αποφεύγονται τα εμπόδια, όταν ψαρεύει κοντά στον βυθό.

Οι συγκεκριμένες καλαμαριέρες είναι τυποποιημένες, διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και σε δύο τύπους, Shallow (S) και Basic (Β), που διαφέρουν στην ταχύτητα βύθισής τους στο θαλασσινό νερό. Ο τύπος Shallow βυθίζεται τρεις φορές πιο αργά από τον Basic, και προσφέρεται για ψάρεμα σε ρηχά νερά, ενώ ο Basic βυθίζεται πιο γρήγορα και προορίζεται για ψάρεμα σε βαθιά νερά ή όταν τα καλαμάρια βρίσκονται κοντά στον βυθό και θέλουμε η καλαμαριέρα να φτάσει γρήγορα εκεί.

καλαμάριΚαι στους δύο τύπους, πάνω στο μολυβάκι, αναφέρεται ευκρινώς ένας αριθμός, π.χ. 1.8 ή 2.2, που αντιστοιχεί σε ανάλογο βάρος, το οποίο όμως διαφέρει στους δύο τύπους καλαμαριέρας, δηλαδή ο ίδιος αριθμός, π.χ. 0 1.8, αντιστοιχεί σε 5 γρ. για τον τύπο S και σε 5.5 γρ. για τον τύπο B, ο οποίος, όπως είπαμε, βυθίζεται πιο γρήγορα από τον τύπο S.

Όπως και νά ‘χει το πράγμα όμως, στη συσκευασία κάθε καλαμαριέρας αναφέρεται η ταχύτητα βύθισής της, π.χ. ένα μέτρο κάθε πέντε δευτερόλεπτα, και έτσι, μετρώντας απλά τα δευτερόλεπτα, μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο βάθος βρίσκεται η καλαμαριέρα μας κάθε φορά. Εντοπίζοντας λοιπόν το βάθος στο οποίο κινούνται τα καλαμάρια τη συγκεκριμένη στιγμή, μάς δίνεται η δυνατότητα να τα ψαρέψουμε με επιτυχία.

Και στην περίπτωση του ψαρέματος από την ακτή, ο ψαράς καλείται να δώσει ζωή στην καλαμαριέρα του με ανάλογες κοφτές και γρήγορες κινήσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες επίθεσης.

Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με τη χρήση μίας ερματισμένης καλαμαριέρας την οποία πετάει με το καλάμι μακριά, μπορεί να ψαρέψει κάποιος και από σκάφος, σε ρηχά όμως νερά, που δεν ξεπερνούν σε βάθος τα 15-20 μέτρα.

Αυτές εν συντομία είναι οι δύο τεχνικές που ανέπτυξαν οι ιαπωνικές εταιρείες για το ψάρεμα των καλαμαριών. Και βέβαια, η εφευρετικότητά τους δεν σταματάει εκεί, αφού κάθε χρόνο παρουσιάζονται νέοι τύποι καλαμαριέρων, κάνοντας πιο πλούσια και ενδιαφέρουσα τη ζωή των ερασιτεχνών ψαράδων σε όλο τον κόσμο.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *