του Αλέξη Καπάκουλα (Ψαρεύω Νο 46)

Είναι αλήθεια πως αν θέλουμε να επικεντρωθούμε στο ψάρεμα ενός συγκεκριμένου θηράματος, πρέπει να επιλέξουμε τα κατάλληλα δολώματα και τεχνική στοχεύοντας αποκλειστικά και μόνο σε αυτό.

Σίγουρα όποιος τολμήσει και ασχοληθεί με το ψάρεμα της συναγρίδας πρέπει να βγάλει από το μυαλό του τα διάφορα σκουλήκια και να προσανατολιστεί στα μεγάλα και ογκώδη δολώματα που είναι ικανά να δελεάσουν ένα μεγάλο άτομο του είδους που θα μας προσφέρει τεράστια συγκίνηση.
Τα δολώματα αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα ζωντανά και τα νωπά. Φυσικά, τα ζωντανά υπερτερούν κατά πολύ στις επιτυχίες μας με πολύ εντυπωσιακά πιασίματα, ενώ δεν πρέπει να σνομπάρουμε τα νωπά που έχουν και αυτά ένα σημαντικό ποσοστό επιτυχίας.
arrowΣτην κατηγορία των ζωντανών δολωμάτων μπορούμε να εντάξουμε όλα τα μικρόψαρα, όπως την καλογριά, το γύλο, το χάνο, τον κέφαλο, τη ζαργάνα, το μελανούρι και το μπαρμπούνι, αλλά και τα κεφαλόποδα, όπως το καλαμάρι, τη σουπιά και το μοσχιό. Φυσικά, κάθε ζωντανό δόλωμα έχει διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας και ο πρώτος παράγοντας είναι η περιοχή που ψαρεύουμε. Πράγματι, οι προτιμήσεις των ψαριών διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ενώ η σωστή επιλογή του κατάλληλου δολώματος θα είναι για εμάς το χαρτί της επιτυχίας. Έτσι λοιπόν, φτάνοντας στον τόπο ψαρέματος πρέπει να έχουμε ήδη προμηθευτεί τα δολώματά μας (αν είναι αυτό εφικτό), ενώ αν πρέπει να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια θα πρέπει να τα ψαρέψουμε εκείνη την ώρα, κρατώντας τα ζωντανά σε έναν κιούρτο μέσα στο νερό. Προσωπικά, όλα τα ψαρέματά μου γίνονται σε μέρη με εύκολη πρόσβαση και έτσι προμηθεύομαι τα δολώματά μου από επαγγελματίες ψαράδες, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο αρκετό χρόνο.
Ζωντανά δολώματα για συναγρίδες

arrowΣτα νωπά δολώματα εντάσσουμε όλα τα ψαροδόλια, σαρδέλα, φρίσσα, φιλέτο κέφαλου, αλλά και τα νωπά κεφαλόποδα (καλαμάρια, σουπιές, πλοκάμι χταποδιού) και κομμάτια φιλέτου από αυτά. Βασικό είναι τα δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα. Για το συγκεκριμένο ψάρεμα, αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Απαραίτητο επίσης είναι να μαλαγρώσουμε την περιοχή όπου θα ψαρέψουμε με αρκετή ποσότητα μαλάγρας και κομμάτια σαρδέλας ώστε να προσελκύσουμε κοντά στην ακτίνα δράσης των καλαμιών μας τα μικρόψαρα που με τη σειρά τους θα φέρουν και τις συναγρίδες.
Νωπά δολώματα, ψαροδόλια

Συντήρηση για τα ψαροδόλια
Όταν προμηθευτούμε τα ψαροδόλια, τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο (τάπερ) ρίχνοντας πάνω τριμμένο πάγο και θαλασσινό νερό μέχρι να σκεπαστούν. Αν δεν είναι αυτό εφικτό, ρίχνουμε γλυκό νερό με μια χούφτα χοντρό αλάτι. Η διαδικασία αυτή θα σφίξει τη σάρκα τους και θα κρατήσει όλα τα υγρά από τα ψαροδόλια. Η συντήρηση καλό είναι να γίνεται μία έως δύο ώρες πριν από το ψάρεμά μας.

thalassamedia

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *