του Antonio Varcasia (Thalassa No 116)

Τριάντα μίλια έξω από το Cabo Matapalo, ο German, εξήντα ετών, από τα οποία τουλάχιστον τα τρίτα τέταρτα τα έχει περάσει στη θάλασσα και τα μισά στη γέφυρα του σκάφους, οδηγεί το Strike Pro του, μήκους 35 ποδιών, κατευθυνόμενος ευθεία σε μία τεράστια κηλίδα που φαίνεται στον ορίζοντα.

Σε λίγους Ευρωπαίους δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν αμήχανα ένα θέαμα όπως εκείνο που είναι έτοιμο να παρουσιαστεί, ενώ όποιος το έχει ξαναδεί περιμένει σιωπηλά με την αδρεναλίνη να ανεβαίνει μίλι με το μίλι.
Ο German ετοιμάζεται να περάσει ανάμεσα από ένα τεράστιο κοπάδι δελφινιών που κολυμπούν στην επιφάνεια, που το ακολουθούν σε οπτική απόσταση σούλες και άλλα θαλασσοπούλια, ενώ μπροστά τους διαφαίνεται κάθε τόσο το χαρακτηριστικό προφίλ των κιτρινόφτερων που πηδάνε ταχύτατα.
Όλα αυτά τα όντα -και πολλά άλλα που κρύβονται από τα κύματα- κυνηγούν, και ο Don German αποφάσισε να συμμετάσχει στη γιορτή. Έχει βάλει κάτω επτά καλάμια, τρία teaser, τρία kona, και ένα ballyhoo στο καλάμι που έριξε πιο μακριά και προχωράει κοιτώντας τις κινήσεις του κοπαδιού σε μια σταθερή ταχύτητα επτά κόμβων.
Είμαστε στο ζενίθ της τροφικής αλυσίδας: τόνοι και δελφίνια ακολουθούν ένα τεράστιο κοπάδι από σαρδέλες, και όταν καταφέρνουν να τις φέρουν στη επιφάνεια, ακόμη και τα θαλασσοπούλια συμμετέχουν στο φαγοπότι.
Ειδικοί καλεσμένοι, που δεν φαίνονται στην επιφάνεια, μπορεί να είναι πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων dorado με διαστάσεις extralarge και κυρίως ιστιοφόροι και blue marlin. Ο German, περιττό να το πούμε, θέλει να πει δυο λογάκια με αυτούς τους τελευταίους προσκεκλημένους, και γι’ αυτό δεν ρίχνει ούτε ένα minnow για να πιάσει κάποιον κιτρινόφτερο, εύκολο θήραμα αυτήν τη στιγμή της τροφικής φρενίτιδας και που θα έκανε τη μέρα του πολύ πιο απλή με τους ευρωπαίους φιλοξενούμενούς του, κάνοντάς τους να διασκεδάσουν λίγο. Αλλά αυτός θέλει «μεγάλο» κυνήγι και τους κιτρινόφτερους σήμερα θα τους χρησιμοποιούσε μόνο ως δόλωμα.
Μερικά μέτρα παρακάτω, στο κατάστρωμα, βρίσκεται ο Anthony Lee Santos, άλλος καπετάνιος του Crocodile Bay Lodge, που σήμερα είναι ο πρώτος μας σύντροφος. Σε μια στιγμή που κανείς δεν τον παρακολουθεί, κάνει φευγαλέα το σταυρό του και ανοίγει τα χέρια του προς τον ωκεανό. Προσεύχεται, μιλά με τον θεό του, ζητά από τη θάλασσα να είναι γενναιόδωρη μαζί του, και να επιστρέψει στο σπίτι στους δικούς του ακόμη μια φορά σώος και αβλαβής.
Είναι άνθρωπος της θάλασσας, 120 κιλά με ύψος ένα εβδομήντα δύο, δραστήριος, που μιλάει σε σένα αλλά ταυτόχρονα κοιτάζει με την άκρη του ματιού τα δολώματα στο νερό. Ένα marlin τατουάζ δεξιά στην πλάτη, σε περίπτωση που κάποιος έχει ακόμη αμφιβολίες για την πρώτη του αγάπη, και μια σειρά από ουλές είναι τα ανεξίτηλα αναμνηστικά από στιγμές πάθους με τους φίλους του στο μπλε.
Ο German και ο Anthony ζουν σιωπηλά εκείνες τις στιγμές αναμονής, που είναι γεμάτες αδρεναλίνη. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η αναμονή είναι συχνά η πιο δυνατή στιγμή του ψαρέματος. Πολύ περισσότερο από ένα strike, μια μάχη ή μια απελευθέρωση. Η αναμονή είναι ένα μείγμα εξαιρετικής συγκέντρωσης που συγκρούεται με τις παλιές αναμνήσεις και τη φαντασία για όσα μπορούν να συμβούν, και γιατί όχι, με το φόβο, μήπως κάνουμε κάποιο λάθος ή ξεγελαστούμε. Αλλά η αναμονή, το να μην ξέρεις τι πρόκειται να αντιμετωπίσεις, σαν ένα τσιγάρο που το καταναλώνουμε με πλεονεξία, είναι η επιθυμία που προηγείται του πάθους, είναι ένα απρόσμενο δώρο της θάλασσας, μία εκπληκτική μέρα ψαρέματος στα ανοιχτά στον Ειρηνικό…

Ψάρεμα με σεβασμό
Έξω από το Crocodile Bay Lodge το ψάρεμα στα ανοιχτά εκτυλίσσεται κατά 90% με τον εξής τρόπο: οι καπετάνιοι πηγαίνουν πέρα από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και παραμένουν σε βάθη από 1000 ως 1500 μέτρα, ακολουθώντας τα ρεύματα, τις κινήσεις των θαλάσσιων πουλιών και των ψαριών – τροφής στην επιφάνεια, «δουλεύοντας» στο βυθόμετρο τόπους που βρίσκονται σε βάθη ανάμεσα στα 200 μέτρα και την επιφάνεια.
Άλλα spot είναι οι μεγάλες ξέρες, υπάρχουν μάλιστα τρεις σε ακτίνα δεκαπέντε περίπου μιλίων, αλλά στους καπετάνιους του Crocodile Bay δεν αρέσει να ψαρεύουν από πάνω τους γιατί είναι σημεία πολύ δουλεμένα από τα παραγάδια των επαγγελματιών.
Ταξίδι ψαρέματος Crocodile Bay, Costa RicaΤο επαγγελματικό ψάρεμα στην Κόστα Ρίκα είναι πολύ πειθαρχημένο, όπως και το ερασιτεχνικό, και η κυβέρνηση κάνει πολλά για να συνεχίσει να επενδύει στη διατήρηση και την προστασία της φύσης. Το ψάρεμα για marlin είναι απαγορευμένο, όπως και εκείνο για ιστιοφόρους, παρόλα αυτά ο ισχύων κανονισμός επιτρέπει την αλίευση με παραγάδια του 5% του συνόλου αυτών των ειδών, που είναι καθορισμένα ως καθαρά ερασιτεχνικού ενδιαφέροντος.
Άλλη άποψη που έχει σχέση με τη διατήρηση είναι εκείνη που συνδέεται με τα πάρκα: στα 30 περίπου μίλια στην περιοχή βορειοδυτικά του Lodge, αρχίζει το Parque Nacional του Corcovado, ένα από τα πιο άγρια και γνωστά πάρκα σε όλο τον κόσμο: στην παράκτια περιοχή απαγορεύεται οποιαδήποτε αλιευτική δραστηριότητα, είτε επαγγελματική είτε ερασιτεχνική, και οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές: 56.000 δολάρια πρόστιμο και κατάσχεση του σκάφους!
Η γειτνίαση με το Corcovado μπορεί με την πρώτη ματιά να φαίνεται σαν περιορισμός της περιοχής ψαρέματος που μπορεί να εξερευνηθεί, κυρίως παράκτια, παρόλα αυτά το συγκεκριμένο μέρος, με πολλές εκβολές ποταμών μικρής και μεσαίας ροής, εξασφαλίζει μία προστατευμένη περιοχή αναπαραγωγής και φυτωρίων, που παίζουν το ρόλο ενός μεγάλου πνεύμονα «πρασίνου» για τις γειτονικές περιοχές και άρα και για τους επισκέπτες του Lodge.
Η πολιτική του Crocodile Bay επικεντρώνεται σε βαθύ σεβασμό των ψαριών, και συγκεκριμένα των ρυγχοειδών: ιστιοφόροι και marlin δεν οδηγούνται ποτέ στη βάρκα, τα roosterfish χειρίζονται με εξαιρετική προσοχή (είναι μεγάλοι μαχητές, αλλά στο τέλος υποφέρουν). Οι πελάτες μπορούν να αποφασίσουν να πάρουν στο σπίτι yellowfin, dorado και pargos, αν και η απελευθέρωση των ψαριών (catch & release) παρακινείται έντονα.

Στους ρυθμούς των εποχών
Το ψάρεμα σε αυτή την περιοχή ακολουθεί τους ρυθμούς των εποχών, που στην Κεντρική Αμερική είναι ουσιαστικά δύο, η υγρή, που πηγαίνει από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο, και η ξηρή που αντίθετα πηγαίνει από το Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο. Το Lodge κλείνει τις πόρτες του τον Οκτώβριο για τη συντήρηση των υποδομών και των σκαφών, και επειδή αυτός ο μήνας είναι ως γνωστόν ένας από τους πιο βροχερούς.
Μετά τη βροχή, τα νερά αρχίζουν να ξανοίγουν και να γίνονται γαλάζια και καλά οξυγονωμένα, έτσι που να επιτρέπουν στα μεγάλα πελαγίσια να πλησιάσουν την ακτή: ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι καλύτεροι μήνες για blue marlin, αν και black και striped δεν παραλείπουν να εμφανίζονται περιστασιακά.
Η εποχή των ιστιοφόρων, ενός από τα αγαπημένα είδη του Lodge, αρχίζει τον Δεκέμβριο και συνεχίζει μέχρι τον Μάρτιο. Στη μέση της περιόδου οι αριθμοί είναι πραγματικά σημαντικοί, με μέσο όρο 8-10 ψάρια που απελευθερώνονται ανά βάρκα, που σημαίνει ότι κάποιες μέρες μπορεί ακόμη και να κουραστείτε να αντιμετωπίζετε τους συμπαθητικούς… μυταράδες.
Οι τόνοι είναι παρόντες όλο το χρόνο, όπως ήδη αναφέραμε η παρουσία τους συχνά συνδέεται με εκείνη των δελφινιών, και το μέγεθός τους είναι εξαιρετικά ποικίλο, από «football size» έως θηρία 200-300 λίμπρες. Τα dorado, δηλαδή οι δικοί μας κυνηγοί, αλλά σε υπερβιταμινούχα μορφή (ρεκόρ 68 λίμπρες), είναι παρόντα όλο το χρόνο, φτάνουν όμως στο ζενίθ τους αμέσως μετά την εποχή των βροχών, όταν κορμοί και δέντρα παίζουν το ρόλο φυσικών FAD για αυτά τα εκπληκτικά ψάρια.
Ταξίδι ψαρέματος στο Crocodile Bay, Κόστα ΡίκαΠαράκτια, το ψάρεμα είναι αρκετά σταθερό όλο το χρόνο, με μια πραγματικά εξαιρετική πανίδα: ψάρι σύμβολο του Lodge, όχι τυχαία, είναι το roosterfish (με το χαρακτηριστικό εντυπωσιακό ραχιαίο πτερύγιο), που λόγω του φυσικού περιβάλλοντος και της θερμοκρασίας δεν αποδημεί. Μπορούμε να το ψαρέψουμε με όλες σχεδόν τις τεχνικές, χαρίζοντας επιθέσεις και μάχες που κόβουν την ανάσα. Το ρεκόρ του Lodge, μιας κοπέλας, είναι 108 λίμπρες, ένας δεινόσαυρος δηλαδή που σίγουρα δεν συναντάμε καθημερινά, ενώ ψάρια όπως εκείνο που βλέπετε στη φωτογραφία 1 (60 λίμπρες μύες και δύναμη) είναι πιθανό να πιαστούν στα νερά που περικυκλώνουν το Golfo Dulce.
Άλλα χαρακτηριστικά είδη της παράκτιας ζώνης είναι τα cubere, ένας ακαθόριστος αριθμός από είδη φαγκριών (snapper) και ροφοί, jacks και άλλα τυπικά παράκτια αρπακτικά, από μαγιάτικα, μέχρι wahoo, μπαρακούντα, τεράστιες ζαργάνες, αλλά και άλλα διαφορετικά όπως spanish mackerels, bonito, skipjack, που είναι πάντα παρόντα σε παρασιτικό βαθμό.
Δύο ακόμη ψάρια, που αν και δεν τα βάζουμε πρώτα στη λίστα, όμως αποτελούν ευχάριστη έκπληξη, μιας και είναι πραγματικά σπάνια σε αυτήν την περιοχή, είναι τα εξής:
Το πρώτο είναι το Tarpon, για το οποίο ο Todd Staley (fishing manager του Lodge) πρώτος εντόπισε μια περιοχή αναπαραγωγής του στον Ειρηνικό.
Ήταν γνωστό ότι κάποια τεράστια άτομα του είδους περνάνε κάθε τόσο από το κανάλι του Παναμά και «βρίσκονται» στην αντίθετο ωκεανό από αυτόν που γεννήθηκαν, δηλαδή τον Ατλαντικό, όμως το ότι αναπαράγονται εδώ είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, τουλάχιστον για εμάς τους ψαράδες!
Το άλλο σπάνιο είδος είναι o τόνος Dogtooth, ένας από τους βασιλιάδες του Ινδικού ωκεανού που εδώ ψαρεύεται σποραδικά και σε μεγέθη όχι τεράστια, επιβεβαιώνει όμως τον πλούτο της βιοποικιλότητας αυτών των νερών.

Χρήσιμες πληροφορίες
Το Crocodile Bay Lodge βρίσκεται στο Puerto Jimenez, στη Χερσόνησο Osa, στην Κόστα Ρίκα. Είναι προσβάσιμο με μια εσωτερική πτήση από την πρωτεύουσα San Jose μέσω της εξαιρετικής αεροπορικής εταιρείας Natureair, που καλύπτει διάφορους προορισμούς και συνδέει και με τα γειτονικά κράτη του Παναμά και της Νικαράγουα (www.natureair.com). Αντίστοιχα, το San Jose είναι από τα πιο εξυπηρετούμενα κομβικά σημεία της Κεντρικής Αμερικής, με 4-5 ημερήσιες συνδέσεις από το Μαϊάμι, που βρίσκεται σε απόσταση πτήσης μόνο τρεισήμισι ωρών. Για την Ευρώπη λοιπόν οι καλύτερες διαδρομές είναι εκείνες με ανταπόκριση στην πρωτεύουσα της Φλόριντα (θυμηθείτε να συμπληρώσετε το έντυπο TSA – μετανάστευση Η.Π.Α. – πριν το ταξίδι).
Υπάρχει και μια απευθείας σύνδεση μέσω Μαδρίτης, με την Iberia. Δυστυχώς, οι πρόσφατες αρνητικές προσωπικές μου εμπειρίες (μία εβδομάδα χωρίς αποσκευές, ανύπαρκτη εξυπηρέτηση πελατών), αποτρέπουν κατά πολύ την ιβηρική αυτή εταιρεία. Αντίθετα, το Crocodile Bay Lodge έχει εξαιρετική εξυπηρέτηση, από το pick up στο αεροδρόμιο μέχρι ό,τι μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, σε ένα οικογενειακό αλλά και πολύ επαγγελματικό κλίμα.
Το Lodge έγινε πρόσφατα τουριστικό θέρετρο χάρη στην κατασκευή ενός SPA πάνω από 1200 τ.μ. και προσφέρει εκτός από το ψάρεμα πολυάριθμα πακέτα οικοτουρισμού, με άλογο, καγιάκ κ.ά. Εν πάση περιπτώσει, πρόκειται για ένα μέρος που το να ψαρέψετε μόνο είναι έγκλημα, και επειδή βρίσκεται δυο βήματα από ένα από τα πιο φημισμένα εθνικά πάρκα στον κόσμο.
Μην ξεχάσετε αντηλιακά, αντικουνουπικά και γυαλιά ηλίου, αλλά και φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσετε τους κροκόδειλους που κολυμπούν (ειρηνικά) ακριβώς πίσω από το Lodge (το όνομα Crocodile Bay… δεν είναι τυχαίο!).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το website: www.crocodilebay.com ή να επικοινωνήσετε με τον γράφοντα (kahuna@viedospin.it).

 Τεχνικές και εξοπλισμός
H ποικιλία στα περιβάλλοντα και στα πιθανά θηράματα, κάνει το Crocodile Bay ιδανικό μέρος για όλες σχεδόν τις τεχνικές ψαρέματος. Κοντά στην ακτή, οι πιο αποδοτικές είναι το spinning και η συρτή με ζωντανό και με τεχνητά, όπως και το ψάρεμα στο βυθό. Στα ανοικτά νερά, η μεγάλη συρτή είναι must, αλλά το Crocodile Bay το επισκέπτονται πάρα πολλοί οπαδοί του fly fishing, για να ψαρέψουν ιστιοφόρους αλλά και yellowfin, κυνηγούς και marlin (το μέγιστο μέγεθος δεν ξεπερνά συνήθως τις 600 λίμπρες, με μέσο όρο από 200 ως 400 λίμπρες).
Τέλος, για όποιον θέλει να αναμετρηθεί με Μαγιάτικα, cubere και άλλα αρπακτικά του βυθού, το vertical jigging μπορεί να εξασκηθεί σε διάφορα spot λίγα μίλια έξω από το Golfo Dulce.
Το Lodge μετράει 12 σκάφη που μπορούν να ψαρέψουν είτε κοντά στην ακτή είτε στα ανοικτά, μεταξύ των οποίων Boston Whaler, Rambo και Strike Pro. Σχεδόν όλα είναι open, εξοπλισμένα με καλάμια κατασκευασμένα αποκλειστικά για το Crocodile Bay από τη Lamiglas, συνδυασμένα κατά κύριο λόγο με μηχανισμούς Shimano και Okuma σε εξαιρετική κατάσταση. Το Lodge διαθέτει και ένα καλό απόθεμα καλαμιών για jigging, οπότε ουσιαστικά αν είστε οπαδοί του spinning ή του fly fishing μπορείτε να ταξιδέψετε ελαφριοί…
Για το spinning ιδανικά είναι τα καλάμια με γρήγορη δράση και εξαιρετικής ποιότητας κύριο σώμα, με ισχύ ρίψης γύρω στις 2 ίντσες, και ίσως κάτι δυνατότερο αν θέλετε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά σε cubere και κιτρινόφτερους μεγάλου μεγέθους. Όσον αφορά τους μηχανισμούς, από 8000 και πάνω, ανάλογα με τους πελάτες που θέλετε να έχετε.
Αναφορικά με τα δολώματα, εδώ είναι ο παράδεισος του topwater, συνεπώς προσαρμοστείτε αλλά μην αφήσετε σπίτι και μερικά skipping lures και softbait XL που μπορείτε να προτείνετε στους ιστιοφόρους σε περίπτωση που θέλετε δυνατές συγκινήσεις.

Για τροπικό ψάρεμα σε αυτό το εκπληκτικό μέρος, το Crocodile Bay Lodge, με προέτρεψε προσωπικά ο Nicola Zingarelli, με κάποια ενθουσιώδη άρθρα του, μεταξύ των οποίων ένα πραγματικά αξιομνημόνευτο για τους ιστιοφόρους με spinning.
Ήταν ένα από τα πολλά όνειρα που πραγματοποίησα, έστω κι αν η αεροπορική εταιρεία Iberia είχε χάσει για όλη τη διάρκεια της διαμονής μου τις αποσκευές και τον εξοπλισμό, τα δικά μου και όλης της ομάδας…

thalassamedia

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *