Το chod rig είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη στον χώρο του καθαρόαιμου carpfishing, πρόκειται για μία αρματωσιά σχεδιασμένη να δέχεται επιπλέοντα pop-up δολώματα, να τα παρουσιάζει με φυσικό τρόπο στους κυπρίνους, ενώ για τους τελευταίους είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποβάλουν το αγκίστρι, μόλις ρουφήξουν το δόλωμα.

Το chod rig αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για το ψάρεμα του κυπρίνου σε βυθούς με σκαλώματα, όπως πέτρες, κλαδιά δέντρων, χόρτα και λάσπη.

Ανακάλυψη η οποία έχει προέλθει από την αγάπη πολλών άγγλων ψαράδων για τις pop-up αρματωσιές, το chod rig έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε βυθούς όπου θέλουμε το δόλωμα να ξεχωρίζει από χόρτα, πέτρες και λάσπη. Μετά την αρματωσιά ελικόπτερο (helicopter rig) και το δημοφιλές hinge rig, το chod rig έρχεται να ταράξει για τα καλά ,τον χώρο του carpfishing.

Πρόκειται για μια αρματωσιά , η οποία αποτελείται από τον κύριο πυρήνα της από μακρύ νήμα leadcore, ή σωλήνα tubing, ή solid leaders ή ακόμα και από σκέτη πετονιά (naked chod) . Πάνω σε αυτά τα υλικά, που θα πρέπει να είναι βαριά και να είναι «κολλημένα» στον βυθό, βρίσκεται ένα παράμαλο από σκληρή stiff πετονιά, συνήθως fluorocarbon. Το μήκος αυτό κυμαίνεται από ελάχιστα εκατοστά μέχρι και είκοσι εκατοστά, για να μην μπλέκεται με το μολύβι μας, που βρίσκεται στην άκρη του leadcore.

Το παράμαλο φιλοξενεί ένα αγκίστρι (τύπου SR/Choddy) το οποίο έχει ανάποδη φορά στον κρίκο προς τα έξω, είναι δεμένο με φιλοσοφία d-rig, και δέχεται κατά κύριο λόγο επιπλέοντα δολώματα, συνήθως boilies. Το παράμαλο μπορεί να κάνει κυκλική κίνηση 360 μοιρών μέσω του στριφταριού, και να καρφώνει τα ψάρια από οποιαδήποτε γωνία. Η επιθετική γωνία του αγκιστριού και η καμπύλη που δημιουργείται απ΄την πετονιά, καρφώνει τον κυπρίνο άμεσα από αποιαδήποτε γωνία, μόλις βάλει το δόλωμα στο στόμα του. Μετά το κάρφωμα είναι σχεδόν αδύνατο για το ψάρι να αποβάλει το αγκίστρι.

Πηγή:

carp-match-logo

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *