Ξεκινώντας για μια ψαρευτικη εξορμηση για να ψαρέψουμε απικο το βασικότατο που πρεπει να έχουμε μαζί μας εκτός από φρεσκο δόλωμα είναι και αρκετή μαλάγρα χωρίς αυτήν είμαστε χωρίς όπλα στον πόλεμο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ελέγχουμε τα καλάμια μας εάν όλα είναι ενταξει , μύτες, καρτελάκια ,κορδόνια γιατί πολλές φορές ξεκινάμε για κάποιο τόπο και τελικά δεν μας επιτρέπουν οι συνθήκες να καθίσουμε εκεί που προγραμματίσαμε γι’αυτό το λόγο γνώμη μου είναι να έχουμε όλα τ α καλάμια μας μαζί Επομενη προμηθεια είναι σαρδελα φρεσκια και έτοιμη μαλάγρα, καλη με αρκετή και δυνατή μυρωδιά σαρδέλας . Τα ταπεράκια μας για να ζυμώσουμε το δόλωμα μας 5-6 φακελακια φρυγανια και λάδι σπορέλαιο, και ένα δοχείο για την μαλάγρα μας.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ

Το καθαρισμα της σαρδελας είναι ευκολη υπόθεση .Πιανουμε το κεφαλι του ψαριου με το ένα χέρι και με το άλλο ανοιγουμε την κοιλια του, τραβωντας αποχωριζουμε το κεφαλι μαζί με την ραχοκοκαλια του και τα εντερα και μένει καθαρο πλεον το φιλετο το οποιο το ριχνουμε στο ταπερακι μας , το υπολοιπο του ψαριου [ κεφαλι εντερα και ραχοκοκαλια ] τα ριχνουμε στον τενεκε που θα φτιαξουμε την μαλαγρα μας . Αφού λοιπόν καθαρισουμε την σαρδελα μας και την έχουμε στο τάπερ του δολώματος προσθέτουμε λίγο λίγο την φρυγανιά και αρχίζουμε το ζύμωμα .Ζυμώνωντας βλέπουμε ότι θέλει ακόμη φρυγανια προσθετουμε όσο χρειαζεται για να σφιξει το δόλωμα μας και παράλληλα ρίχνουμε και περίπου μισο ποτήρι σπορέλαιο ώστε το δόλωμα να μην μας κολάει και παράλληλα να μην διαλύεται στο νερό . Προσοχή όπως ειπα ,θα ρίχνουμε την φρυγανιά λιγο λιγο ώστε το δόλωμα μας να δέσει όπως λέμε αλλά να μην σφιξει πολύ, πρέπει να είναι αρκετά μαλακό γιατί όσο μένει με την φρυγανια σφίγγει και λιγο ακόμη μόνο του . Εάν στην συνεχεια του ψαρέματος μας θέλουμε λιγο πιο σφικτό το δόλωμα μας έχουμε διπλα μας ένα ταπερακι με σκετη φρυγανια και περνοντας δόλωμα από το ταπερακι μας το βουταμε μέσα στην φρυγανια και το σφίγγουμε όσο θέλουμε. Έχει σημασια να είναι σωστο το δόλωμα γιατί ο κεφαλος το θελει μαλακο ενώ ο σαργός και ο σπάρος πιο σκληρό .Προσωπική μου αποψη το μαλακό δόλωμα είναι το καλύτερο για τα περισσότερα ψάρια .

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΛΑΓΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΓΡΩΜΑ

Αφού λοιπόν έχουμε καθαρίσει την σαρδέλα μας έχουμε βάλει στο δοχείο της μαλάγρας τα υπόλοιπα από το καθάρισμα των ψαριων .Εάν βλέπουμε ότι δεν μας φαίνεται ικανοποιητική η ποσότητα έχοντας προμηθευτεί και έτοιμη μαλάγρα σαρδέλας την προσθέτουμε στην υπόλοιπη και ανακατεύουμε .Προσθέτουμε και λιγο νερό από την θάλασσα ώστε να γίνει λίγο πιο νερουλή και από την παραλία ριχνουμε άμμο με χαλίκι ώστε να ανακατευτεί και να γίνει ένα στέρεο σκεύασμα .Η άμμος με το χαλίκι παίρνει την μυρωδιά από την σαρδέλα και το λάδι ώστε όταν πέφτει δημιουργεί δυνατή μυρωδιά και καλεί τα θηράματα αλλά το σημαντικότερο είναι οτι δεν βρίσκουν κάτι να φάνε και αναγκαστικά θα τσιμπήσουν το δόλωμα μας . Βασικότατο λοιπόν μέλημα είναι η καλή μαλάγρα . Επισης ο χρόνος που θα την ρίξουμε.Αφού ανοίξουμε το καλάμι μας και βυθομετρήσουμε αμέσως μετά ρίχνουμε την μαλάγρα μας πίσω πάντα από την μυτη του καλαμιού μας και όχι μπροστά ώστε τα ψάρια να μπουν όπως λέμε μέσα στην ακτίνα ψαρέματος μας . Πάντα προσέχουμε τα ρευματα ώστε να μην ρίχνουμε την μαλάγρα μας πίσω από το καλάμι μας και αυτη πηγαίνει αλλού. Όπως σε όλα τα ψαρέματα χρειάζεται υπομονη έτσι και στο άπικο υπάρχουν μέρη που η μαλάγρα θέλει τον χρόνο της για να δουλέψει . Σε μερη που υπάρχουν κα’ικια που λίγο πολύ πετάνε και κάτι στην θάλασσα θέλει λίγες κουταλιες μαλάγρα σε αλλά μερη θέλει αρκετή και ίσως το μέρος που μαλαγρώσαμε το βράδυ να το ψαρέψουμε το πρωί .

ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ

Αρχίζοντας να λέμε για αρματωσιές πάντα επιλέγουμε τον τόπο που θα ψαρέψουμε από πριν . Αν για παραδειγμα το μέρος είναι λιμάνι και αμμώδης βυθός επι το πλείστον απευθυνόμαστε σε κέφαλους, σπάρους, μουρμούρες αλλά όχι ότι αποκλείονται αλλά θήραματα , εκεί κατά την άποψη μου επιλέγουμε παράμαλλο κοντό δηλαδή περίπου 20 πόντους μήκος πετονιες από 20 έως 28 αόρατες και σαλαγγια από 4 νούμερο έως 8 ανάλογα το μέγεθος των θηραμάτων. Αν ο τόπος είναι βραχώδης και πιο βαθύς απευθυνόμαστε κυρίως σε σαργούς, μελανούρια και ότι άλλο τιμήσει το δόλωμα μας, επιλέγουμε μακρύ παράμαλλο [ μόνο η και διπλο ] 50 πόντους μήκος πετονιες από 20 έως και 28 αορατες και σαλαγγιες από 8 έως 10 νουμερο .

Κώστας Κωτσόπουλος

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *