Η πέστροφα είναι ένα από τα ψάρια που βρίσκουμε στα φράγματα της Κύπρου. Είναι ένα πολύ νόστιμο ψάρι και το μεγαλύτερο έπαθλο για πολλούς ψαράδες του γλυκού νερού. Ας γνωρίσουμε την πέστροφα λοιπόν αναλυτικά.

Επιστημονικό όνομα: Oncorhynchus mykiss.

Σχήμα: Σώμα επίμηκες με μεγάλη κεφαλή και μεγάλο στόμα, με γαμψή την κάτω σιαγόνα στα αρσενικά την εποχή αναπαραγωγής.

Χρώμα: Φέρει πλευρικά τα χρώματα της ίριδας, με μικρά μαύρα στίγματα σ’όλο το σώμα, με κοιλία και κάτω μέρος των πλευρών ασημένιο, με πιο έντονα χρώματα στα θηλυκά και πιο σκούρα στα αρσενικά.

Συνηθισμένο μέγεθος: Μήκος 20-30 εκ., βάρος 100-500 γρ.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά – Συνήθειες: Φέρει πολύ μικρά μαλακά λέπια. Προτιμά καθαρά νερά με χαμηλές θερμοκρασίες και καλά οξυγονωμένα. Το ψάρεμα της είναι το πιο δημοφιλές μεταξύ των ερασιτεχνών ψαράδων στα γλυκά νερά. Περιορισμένη φυσική αναπαραγωγή στην Κύπρο αφού χρειάζεται τρεχούμενο νέρο (ποταμό) για να αναπαραχθεί . Κάθε χρόνο εμπλουτίζονται  οι υδατοφράκτες των ορεινών περιοχών. Είναι αρπακτικό ψάρι εξαιρετικής ποιότητας.

Τροφή: Τρέφεται με μικρά ψαράκια, σκουλήκια, έντομα και γενικά με μικρούς ζωικούς μικροοργανισμούς.

Εποχή Ψαρέματος: Άνοιξη – αρχές καλοκαιριού, φθινόπωρο.

Δόλωμα: Μικρά ψαράκια, σκουλήκια, έντομα, καλαμπόκι, ζυμάρι, σαλιγκάρια, τεχνητά δολώματα, ειδικές πάστες.

Τρόπος Ψαρέματος:

Η πέστροφα ψαρεύεται με διάφορους τρόπους αναλόγος καιρού ,δολώματος και τόπου. Στο εξωτερικό ψαρεύεται πολύ με την τεχνική “fly fishing”. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην Κύπρο αλλά λόγο του ότι, οι πέστροφες στους φράχτες είναι πέστροφες που αναπαράγωνται και μεγαλώνουν σε ιχθυοτροφεία , το ψάρεμα με φελλό αλλά και το πατωτό είναι πιο αποδοτικά.

Στο ψάρεμα με φελλό μεγάλη σημασία έχει το βάθος που ψαρεύουμε αφού το ψάρι αυτό ανεβαίνει και βαθαίνει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Συνήθως το καλοκαίρι το βρίσκουμε πιο βαθιά ,χωρίς να μπορούμε να πούμε ακριβές βάθος όμως αφού , αυτό εξαρτάται και από το βάθος του φράγματος.

Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι για να έχουμε καλά αποτελέσματα στο ψάρεμα πέστροφας , πρέπει να έχουμε προσεγμένους κόμπους, παράμαλλα και σωστή επιλογή μισίνας (0,24-0,28) . Επίσης δεν πρέπει ποτέ να επιμένουμε στο ίδιο δόλωμα αφού ένα δόλωμα που την μια μέρα δεν ήταν αποδοτικό την επόμενη μπορεί να είναι.

Και φυσίκα όπως όλα τα ωραία και περιζήτιτα από τους ψαράδες , ψάρια χρειάζεται αρκετή υπομονή.

huntingandfishingcy.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *