Του Δημήτρη Σφαλτού

Έχοντας μπει στην φιλοσοφία των παράμαλων επικάλυψης pvc, θα σας παρουσιάσουμε μια κλασική αρματωσιά για το ψάρεμα του κυπρίνου, η οποία μπορεί να σας καλύψει για το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαρεμάτων σας στα γλυκά νερά.

Η κλασική αρματωσιά με παράμαλο επικάλυψης , είναι απλή στο σχεδιασμό και στα εξαρτήματά της, είναι εύκολα κατασκευάσιμη , και τα εξαρτήματα που την αποτελούν είναι από τα πιο συνηθισμένα στο καθαρόαιμο carpfishing.

bottom bait rig

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Καταρχάς θα χρειαστούμε ένα παράμαλο επικάλυψης pvc, το οποίο θα έχει πράσινο ή καφέ απαλό χρώμα για να ψαρέψουμε σε μια λίμνη που έχει υποβρύχια βλάστηση ή πέτρες. Θα κόψουμε 25 πόντους από το παράμαλο, και από αυτά θα ξεγυμνώσουμε με το χέρι μας γύρω στα 10 εκατοστά, για να πετύχουμε το ευλύγιστο μέρος του παράμαλου. Θα περάσουμε σε αυτό ένα σωληνάκι διάφανο στα 0,70 χιλιοστά, που θα χρησιμεύσει για να σταθεροποιεί την θηλιά του παράμαλου πάνω στο αγκίστρι.

Κατόπιν θα περάσουμε το αγκίστρι μέσα από το σωληνάκι , έτσι ώστε η μύτη του να κοιτά το απέναντι μέρος της θηλιάς του hair-rig. Φτιάχνουμε τον κόμπο knotless knot, και προσέχουμε στο τελείωμα του αγκιστριού να υπάρχουν 2-3 εκατοστά ξεγυμνωμένου παράμαλου επικάλυψης.

Προσθέτουμε στο τελείωμα ένα θερμοσυστελόμενο σωληνάκι, μήκους 1,5-2 εκατοστών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η γωνία που θα επιτρέπει το ταχύτερο γύρισμα του αγκιστριού στο στόμα του ψαριού. Στο τελείωμα του παράμαλου κάνουμε ένα κόμπο οχταράκι (figure of eight knot), για να δημιουργηθεί η θηλιά που θα μπαίνει στο στριφτάρι ταχείας σύνδεσης( quick link swivel) με την σφήνα (anti-tangle sleeve).

thermosystelomeno

Παίρνουμε ένα κομμάτι leadcore, περίπου 60-65 εκατοστά, στο οποίο διαμορφώνουμε στις άκρες του θηλιές, κόβοντας το εσωτερικό σύρμα και γυρνώντας το νήμα εσωτερικά, με τον γνωστό τρόπο. Στο ένα άκρο του leadcore θα περάσουμε με θηλιά ένα στριφτάρι ταχείας σύνδεσης με σφήνα, ενώ το άλλο θα χρησιμεύσει για να δεθεί η μάνα του μηχανισμού.

Τώρα θα πάρουμε ένα πεπλατυσμένο βαρίδι inline , και μέσα του θα περάσουμε το νήμα leadcore, μέχρι το στριφτάρι να βυθιστεί στην εσωτερική του λαστιχένια σφήνα του. Πάνω στο άγκιστρο του στριφταριού θα περάσουμε το παράμαλο, αφού πρώτα βάλουμε σε αυτό μια σφήνα , για να ασφαλιστεί πάνω στο στριφτάρι. H αρματωσιά μας αφού δολωθεί με ένα boilies και συνδεθεί με την μάνα του μηχανισμού, είναι έτοιμη για ψάρεμα.

molibi-s;indesi

ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Η μηχανική αυτού του παράμαλλου δίνει την δυνατότητα στο αγκίστρι να κάνει ταχύτατη στροφή μέσα στο στόμα του ψαριού και να γυρνάει στο κάτω χείλος του. Το θερμοσυστελόμενο σωληνάκι και η γωνία που σχηματίζει με το αγκίστρι, δημιουργεί αυτή την κίνηση, με φορά πάντα προς τα κάτω.

full rig

Το παράμαλο έχει την δυνατότητα να αποσπαστεί εύκολα από το στριφτάρι για να αλλαχτεί, ή εάν θέλουμε να προσαρμόσουμε πάνω ένα σάκο-σωλήνα pva με μαλάγρα. Η σφήνα κρατά μακριά το παράμαλο και δεν μπλέκεται στον αέρα. Το κοντό παράμαλο πετυχαίνει ακαριαίο κάρφωμα σε συνδυασμό με το σταθερό πεπλατυσμένο μολύβι. Το νήμα leadcore κρατάει την αρματωσιά κολλημένη στον πυθμένα και έτσι δύσκολα ανιχνεύεται από τα μεγαλύτερα και πιο καχύποπτα ψάρια. Η αρματωσιά αυτή λόγω των χρωμάτων παραλλαγής χρησιμοποιείται σε όλους τους βυθούς, μπορούμε όμως να βάλουμε τα ίδια εξαρτήματα σε χρώμα καφέ, έαν ψαρεύουμε σε πετρώσεις λίμνες με πολύ καθαρά νερά. Να είστε όλοι καλά και καλά ψαρέματα!

Πηγή:

carp-match-logo

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *