Σίγουρα στο μυαλό όλων έχει συνδυαστεί το ψάρεμα από τη στεριά με το καλοκαιράκι… η εικόνα μιας παραλίας, μερικές πετονιές ή καλάμια, φιλική παρέα και χαλαρή διάθεση με παγωμένες μπύρες ανά χείρας. Όμως η αλήθεια είναι ότι αφού πέσουν οι πρώτες βροχές του Φθινοπώρου, σηματοδοτείται μία νέα περίοδος για το παράκτιο ψάρεμα, η ψυχρή χειμωνιάτικη περίοδος.

Η διάθεση και η καλή παρέα παραμένει, όμως η διαφορά είναι ότι η θερμοκρασία πέφτει σε στεριά και θάλασσα και οι ψυχροί αέρηδες με τα αρκετά μποφόρ παίρνουν τη θέση της νηνεμίας του θέρους. Τα σορτς και τα κοντομάνικα αντικαθιστούνται με μάλλινο σκούφο και ισοθερμικό μπουφάν, ενώ οι κρύες μπύρες μεταλλάσσονται σε ζεστό καφέ!

 

Είναι η κατάλληλη περίοδος για να δοκιμαστεί ο ερασιτέχνης έλληνας ψαράς στις δύσκολες και ακραίες καμιά φορά συνθήκες, έχοντας για εμπόδια, το κρύο και τον δυνατό άνεμο.

Το πρώτο πράγμα που αγοράζει κάποιος που θα ψαρέψει πρώτη φορά είναι μια πετονιά με ένα αγκίστρι δεμένο στην άκρη της και μερικά δολώματα. Τοποθετείς πάνω στο αγκίστρι το δόλωμα, το πετάς στο νερό και περιμένεις το τσίμπημα. Όταν το ψάρι τσιμπήσει, τραβάς την πετονιά για να το «καρφώσεις» και μετά σίγουρος το βγάζεις έξω από το νερό.

Ακούγεται απλό, ωστόσο υπάρχουν μερικές έξυπνες συμβουλές για να έχετε σίγουρα «τσιμπήματα»!

Εξαιτίας των αέρηδων, η πρώτη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι να μην μπορέσετε να πετάξετε το δόλωμα μακριά. Την λύση σε αυτό έρχεται να δώσει το βαρίδι. Μπορείτε λοιπόν να δέσετε ένα βαρίδι, σε κάποια απόσταση από το αγκίστρι, ή να βάλετε ένα περαστό βαρίδι, ή ακόμη και να μαγκώσετε ένα ή περισσότερα σχιστά βαριδάκια. Υπάρχει και πιο προχωρημένη μέθοδος, αυτή του να δέσετε κάποιο ζοκάκι (αγκίστρι με ενσωματωμένο βαρίδι), αλλά είναι διαφορετική τεχνική που θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο μας.

– Το δόλωμα μπορεί να αργήσει να βυθιστεί, ειδικά στη περίπτωση που έχει λίγο κυματάκι ή ρεύμα, (τα κύματα είναι σύνηθες φαινόμενο της εποχής εξαιτίας των αέρηδων). Η λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι το βαρίδι.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *