ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΙ

Είναι γνωστό ψάρι της οικογένειας των καραγκιδών (trachinotus glaucus), που γνωρίζεται από το αεροδυναμικό οβάλ σχήμα του, από την παρουσία δύο πτερυγίων στην κοιλιά μπροστά από το εδρικό πτερύγιο. Από τα δύο ραχιαία πτερύγια το πρώτο έχει μόνο αγκάθια που γυρίζουν ελαφρά προς τα πίσω, εκτός από το αρχικό αγκάθι που γυρίζει προς τα εμπρός. Η ράχη έχει χρώμα γκρι σκούρο και μερικές φορές μπλε σκούρο, τα πλευρά του είναι ασημί και η κοιλιά άσπρη. Λεκέδες και ακανόνιστες κάθετες λουρίδες υπάρχουν στα πλευρά του αλλά όχι πάντα.
Τα μεγαλύτερα ψάρια του είδους φτάνουν τους 50 πόντους και ζουν κυρίως σε κοπάδια που περιλαμβάνουν εκατοντάδες από αυτά. Μερικές φορές όταν τα ψάρια είναι μεγαλύτερα ζουν σε μικρότερα κοπάδια. Πλησιάζουν τις ακτές την άνοιξη μέχρι μερικές εκατοντάδες μέτρα, εκεί που τα νερά είναι αρκετά βαθιά.
Είναι ένα είδος αποδημητικό.
Σαν αφρόψαρο, σχηματίζει μεγάλα κοπάδια που παρουσιάζονται τακτικά, σε ορισμένη εποχή, σε ορισμένα περάσματα. Το μεγαλύτερο μέρος των κοκκαλιών πιάνεται με γρι-γρι, επίσης με ανεμότρατες, με συρτή και τσαπαρί.  Η άμυνα του κοκκαλιού είναι μεγάλη και αυτό είναι το γεγονός που μεγαλώνει το ενδιαφέρον για το ψάρεμα του.
Ωριμάζει γεννητικά σε ηλικία 2 χρόνων και γεννά τα αβγά του από τον Μάη ως τέλη Αυγούστου.
Το κρέας του είναι πολύ νόστιμο.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *