Μελανούρι – Oblada melanura

Μελανούρι – Oblada melanura

Συστηματική κατάταξη:
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Φύλο: Χορδωτά (Chordata)
Κλάση: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)
Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes)
Οικογένεια: Σπαρίδες (Sparidae)
Γένος: Oblada
Είδος: Oblada melanura

Μέγιστα μεγέθη: Το μέγεθος των μελανουριών δεν είναι μεγάλο. Σπάνια, θα βρούμε άτομα να ξεπερνούν σε μήκος τα 34 cm ενώ κάποιες φορές το βάρος τους μπορεί να ξεπεράσει τα 700 g. Παρόλο το μικρό μέγεθος συγκριτικά με άλλα ψάρια, τα μελανούρια μπορούν να ζήσουν 11 χρόνια και ίσως καμιά φορά λίγο παραπάνω.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά: Το μελανούρι έχει ατρακτοειδές σώμα, έντονα ασημένιο, με κύριο χαρακτηριστικό, τη μαύρη κηλίδα που έχει στη βάση της ουράς, η οποία είναι «στεφανωμένη» από μια λευκή ανταύγεια.

Βιολογία/Αναπαραγωγή: Τα μελανούρια είναι γονοχωριστικό είδος, δηλαδή τα άτομα έχουν ένα φύλο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις όμως, όπου παρατηρήθηκε ότι μπορεί να κάνουν αλλαγή φύλου από θηλυκά και να γίνουν αρσενικά (όχι όμως το αντίστροφο), χωρίς να έχει βρεθεί προφανής αιτία. Γεννούν μια φορά το χρόνο, και αυτή είναι κατά την περίοδο από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο.

Τόπος/τρόπος διαβίωσης: Το συναντάμε σχεδόν σε όλες μας τις εξορμήσεις, από τα πολύ ρηχά νερά, μέχρι και κάτω από τα 40 μέτρα, χειμώνα-καλοκαίρι. Σχηματίζει κοπάδια λίγων ατόμων τις περισσότερες φορές, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες, που ο αριθμός των ατόμων του κοπαδιού μπορεί πραγματικά να είναι εκπληκτικά μεγάλος. Θα το βρούμε να μπαινοβγαίνει σε σχισμές και τρύπες νευρικά, να κινείται πάνω από ποσειδωνία, να ανεβοκατεβαίνει πλάι σε τοίχους ή να βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια σε πιο ανοιχτά νερά ψάχνοντας για τροφή. Τα μελανούρια είναι παμφάγα. Πιο συγκεκριμένα σε μικρή ηλικία τρέφονται με κρουστοφόρα και μικρά ασπόνδυλα, καθώς και με κάποια είδη του ζωοπλαγκτού, ενώ μεγαλώνοντας θα εμπλουτίσουν το διαιτολόγιό τους και με φυτικές τροφές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button