Ψάρεμα Πέστροφας

Πέστροφα, στο άκουσμα του ονόματος της και μόνο οι περισσότεροι ερασιτέχνες ψαράδες μαγεύονται. Οι πέστροφες θεωρούνται από όλους τους ερασιτέχνες ψαράδες παγκοσμίως ως ένα από τα πιο μαχητικά και σεβαστά ψάρια , δικαίως λοιπόν κατατάσσονται στη αφρόκρεμα των ψαριών των γλυκών νερών. Βασικότεροι λόγοι για τους οποίους η πέστροφα χαίρει αυτής της διάκρισης είναι η δύναμη με την οποία μάχεται για να ξεφύγει από το αγκίστρι μας η οποία εκφράζεται με πολύ βίαια ξεσπάσματα ταχύτητας τα οποία μας οδηγούν σε δυνατές συγκινήσεις αλλά ακόμα και το γεγονός ότι έχει πολύ γλυκιά και εύγεστη σάρκα η οποία προσφέρει υπέροχες γευστικές απολαύσεις.

Στη Κύπρο υπάρχουν δύο είδη πέστροφας, η Ιριδίζουσα (Rainbow trout) ή Αμερικάνικη πέστροφα(Oncorhynchus mykiss) και η Καφετιά ή Ευρωπαική πέστροφα (Salmo trutta) για την οποία επικράτησε η αγγλική ονομασία Brown trout. Και τα δύο είδη πέστροφας που υπάρχουν στο νησί μας κατατάσσονται στη οικογένεια Σαλμονίδων, τάξη Σαλμονοειδή.

Τα χαρακτηριστικά των δύο ειδών διαφέρουν κατά πολύ και εύκολα μπορούν να αναγνωριστούν.

Η Ιριδίζουσα πέστροφα κατέχει το βασικό σχήμα του κορμού όλων των σαλμονοειδών δηλ μυτερό κεφάλι και μακρύ επιμηκές σώμα. Κατά μήκος των πλαϊνών πλευρών του ψαριού υπάρχει η χαρακτηριστική ιριδίζουσα ροζ ταινία. Οι κάτω πλαϊνές πλευρές του ψαριού έχουν χρώμα ασημί το οποίο προχωρώντας προς τη κοιλιά ξεθωριάζει σε λευκό. Και από τις δύο πλευρές το ψάρι διατρέχεται από μαύρες κουκκίδες και στίγματα που αρχίζουν από το κεφάλι και καταλήγουν στη ουρά. Η δε ράχη της ποικίλει από μπλέ-γκρίζο μέχρι σκούρο λαδί χρώμα. Ο χρωματισμός του ψαριού ποικίλει αναλόγως του περιβάλλοντος, μεγέθους και ερωτικής διάθεσης. Το βάρος του ψαριού στα Ευρωπαϊκά νερά μπορεί να φτάσει και τα έντεκα κιλά ενώ στη Β. Αμερική μπορεί να υπερβεί τα εικοσιδύο κιλά.

Η Brown trout κατέχει όπως και η Ιριδίζουσα το βασικό σχήμα κορμού των σαλμονοειδών με μικρό μυτερό κεφάλι αλλά με μεγαλύτερο στόμα το οποίο καταλήγει πίσω από την κοιλότητα του ματιού. Την χαρακτηρίζουν τα πολύ μικρά δυνατά και κοφτερά δόντια. Γενικά ο χρωματισμός της είναι καφέ διάσπαρτος με μαύρες και κόκκινες (σε μικρότερο βαθμό) κουκκίδες με το πάνω μέρος της ράχης να είναι πιο σκούρο. Το βάρος του ψαριού στα Ευρωπαϊκά νερά μπορεί να φτάσει και τα δεκατρία κιλά.

Και τα δύο είδη ευδοκιμούν σε καλά οξυγονωμένες λίμνες, υδατοφράκτες και ρυάκια των οποίων η θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ξεπερνά τους δώδεκα βαθμούς κελσίου. Η αρσενική πέστροφα ωριμάζει στα δύο χρόνια η δε θηλυκή στα τρία περίπου χρόνια. Η περίοδος αναπαραγωγής μπορεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες να αρχίσει από τον Νιόβρη και να τελειώσει τον Μάϊο. Αρέσκονται να αποθέτουν τα αυγά τους σε ρηχά καθαρά οξυγονωμένα νερά σε μικρές τρύπες τις οποίες σκάβουν ανάμεσα σε χαλίκια και αφού γεννήσουν τα αυγά, τα καλύπτουν από πάνω με χαλίκια.

Και στα δύο είδη δόθηκε ο τίτλος του άγριου θηρευτή. Τρέφονται με έντομα, σκουλήκια, μικρά βατράχια ή σαύρες και με μικρά ψάρια. Δεν έχουν ακριβώς τις ίδιες διατροφικές προτιμήσεις, με την Brown trout να μην είναι τόσο εκλεκτική αφού πολύ πιο εύκολα μπορεί να τραφεί με μικρά ψάρια σε πιο μεγάλη συχνότητα από ότι η Ιριδίζουσα. Και τα δύο είδη μπορούν να εκδηλώσουν κανιβαλιστική συμπεριφορά. Τρέφονται στα μέσα και ανώτερα στρώματα του νερού με τη Brown trout να αναζητεί πιο εύκολα τη τροφή της κοντά στο βυθό.

Στη Κύπρο η Brown trout μπορεί να βρεθεί στο φράγμα της Αρμίνου και στο ποταμό του Πλατύ αφού το είδος εμπλουτίστηκε σε αυτές τις τοποθεσίες από την Αγγλική αποικιοκρατική κυβέρνηση. Η Ιριδίζουσα πέστροφα είναι πιο διαδεδομένη στη Κύπρο και μπορεί να εντοπιστεί στα φράγματα της Αρμίνου, Προδρόμου, Καλοπαναγιώτη, Καφίζη, Λεύκας, Λευκάρων και σε πολλά ρυάκια των ορεινών περιοχών.

Το ψάρεμα της πέστροφας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Μπορεί να ψαρευτεί τόσο με τεχνητά όσο και με φυσικά δολώματα δηλ. με πάστες, ψεύτικα ψαράκια, spinners διαφόρων ειδών και χρωμάτων, με τεχνητές μύγες και προνύμφες. Από τα φυσικά δολώματα ξεχωρίζουν τα έντομα και τα σκουλήκια. Με τις πάστες ψαρεύουμε είτε πατωτά στο βυθό, είτε στη επιφάνεια με τη βοήθεια φελλού. Τα χρώματα τα οποία προτιμούν είναι το κίτρινο, πράσινο και το rainbow. Τα χρώματα αυτά είναι καλό να συνδυάζονται με glitter. Προτείνουμε στις πάστες να χρησιμοποιούνται οι επιπλέοντες (floating type) ώστε όταν ψαρεύομε πατωτά να αλλάζουμε το ύψος από το βυθό αναλόγως της ώρας και των καιρικών συνθηκών ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε το βάθος στο οποίο τρέφονται τη δεδομένη στιγμή οι πέστροφες. Τα spinners χρησιμοποιούνται με τη μέθοδο spinning με καλάμια που έχουν μήκος από 2.10 μέχρι 3.00 μέτρα με κατά προτίμηση medium action και με λεπτές μεσινέζες και reels με ταχύτητα 5:1 και άνω. Τα χρώματα των spinners στα οποία αρέσκονται είναι το rainbow, το reflective green και κατά τους ανοιξιάτικούς και καλοκαιρινούς μήνες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο φωσφορίζων πορτοκαλί.

Κατά τη διάρκεια της χαραυγής τα ψάρια βρίσκονται συνήθως κοντά στη επιφάνεια του νερού και είναι πιο εύκολο να πιαστούν σε spinners με λεπτή φυλλοειδή λεπίδα. ΄Οταν πιο ύστερα ανέβει η θερμοκρασία αναζητούμε τα ψάρια σε χαμηλότερα στρώματα του νερού και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε spinners που έχουν πιο στρογγυλεμένη λεπίδα (σε σχήμα δακρύου) τα οποία βυθίζονται πιο πολύ από τα προηγούμενα. Τα ψεύτικα ψαράκια χρησιμοποιούνται και αυτά με τη μέθοδο spinning και παρατηρήθηκε ότι προτιμούν τα μικρά minnows (3-5 cm) χρώματος rainbow ή brown trout (με βάση τις κανιβαλιστικές τους συνήθειες). Στο εξωτερικό ο πιο δημοφιλής τρόπος ψαρέματος της πέστροφας είναι η μέθοδος fly fishing με χρήση τεχνητών εντόμων και νυμφών, και ειδικών για τη μέθοδο αυτή καλαμιών, reels και μεσινεζών. Παρόλο που όπως αναφέρουμε στο εξωτερικό είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος στη Κύπρο δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου. Στα φυσικά δολώματα ξεχωρίζει το σκουλήκι το οποίο και πάλι μπορούμε να το ψαρέψουμε στη επιφάνεια με φελλό ή στο βυθό πατωτά. Μία έξυπνη μέθοδος με τη οποία ψαρεύουμε με το σκουλήκι σε όποιο βάθος επιθυμούμε πάνω από το βυθό, είναι να το φουσκώσουμε με λίγο αέρα (ούτως ώστε να μείνει ζωντανό), στο μέσο του, με τη χρήση μίας μικρής σύριγγας. Με αυτό το τρόπο πετυχαίνουμε να μεταμορφώσουμε το σκουλήκι σε floating και ρυθμίζουμε αναλόγως το ύψος από το βυθό.

΄Οταν η πέστροφα αγκιστρωθεί πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μη της διαθέσουμε λάσκα τα οποία έξυπνα εκμεταλλεύεται και εύκολα ελευθερώνεται. Για αυτό το λόγο πρέπει αμέσως να φέρουμε τη μύτη του καλαμιού μας κατακόρυφα για να απορροφά τα βίαια και δυνατά κεφάλια του ψαριού. Η πέστροφα αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες και σε ορισμένες περιπτώσεις στρέφεται προς το ψαρά ο οποίος πρέπει να τυλίγει τη μεσινέζα όσο πιο γρήγορα μπορεί ούτως ώστε να μη του ξεφύγει το ψάρι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται τη στιγμή που να ψάρι πλησιάζει τη επιφάνεια του νερού γιατί αυτή τη στιγμή η πέστροφα τις περισσότερες φορές πετάγεται έξω από το νερό και με βίαια και δυνατά τραντάγματα στο αέρα προσπαθεί να απελευθερωθεί και πολλές φορές το πετυχαίνει. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η Brown trout είναι πολύ πιο έξυπνη και πονηρή από την Ιριδίζουσα και για αυτό το λόγο πολύ πιο δύσκολα θα καταφέρουμε να τη πιάσουμε.

Αυτή η μαχητικότητα και αγωνιστικότητα της πέστροφας είναι το στοιχείο που δίνει τόσες δυνατές συγκινήσεις στο ψαρά κάνοντας το ψάρεμα της ένα από τα πιο αθλητικά και γοητευτικά ψαρέματα των γλυκών νερών παγκοσμίως. Για αυτό εξάλλου το λόγο εμπλουτίστηκαν ανά το παγκόσμιο με πέστροφες τα νερά πολλών χωρών που η πέστροφα δεν είναι γηγενής.

Ελπίζουμε αυτά τα λίγα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο να είναι μια καλή βάση ώστε να μπορεί εύκολα κάποιος να μυηθεί στο ψάρεμα αυτού του υπέροχου ψαριού και να αισθανθεί τις συγκινήσεις που του προσφέρει.

Περιοδικό Ψάρεμα και τα μυστικά του

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
[X] Κλείσιμο Παράθυρου

Για να βλέπετε πρώτοι τα νέα άρθρα κάνετε click στο Like button